Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шофьорът на буса Румен Архипов
Шофьорът на буса Румен Архипов

Учениците са били сами,

не е имало педагог,

каквито са правилата

Истинско геройство извърши шофьор на училищен микробус, като спаси 10 деца, но издъхна зад волана от инфаркт.

Трагедията се разиграла в понеделник следобед в кюстендилското с. Слокощица.

54-годишният Румен Архипов прибирал ученици на възраст между 9 и 14 г., които учели в Кюстендил. Трима били от началното училище “Св. Кл. Охридски”, а останалите от Природо-математическата гимназия, които са в една сграда в града.

По пътя шофьорът усетил, че му прилошава. Успял да премине опасен участък от шосето с много остър и опасен завой и да овладее микробуса “Мерцедес” да не се преобърне. След около 200 метра навлязъл в Слокощица. Дръпнал ръчната спирачка и натиснал с двата крака педала на спирачката, за да убие скоростта. Рейсът се забил в кофа за боклук, а после в ограда на къща. В нея живеел полицаят Румен Костадинов, който бил на двора с жена си. Неговата дъщеря също пътувала в буса.

Съпругата на полицая веднага се обадила на тел. 112. Костадинов на мига прескочил оградата и останал шокиран, защото не забелязал човек на шофьорското място. Едва когато влязъл, видял водача, паднал настрани. Полицаят започнал да изважда едно по едно децата от буса. Те били много изплашени и не разбрали, че шофьорът е починал. На помощ се притекъл и съсед. Двамата с Костадинов опитали да реанимират шофьора, докато пристигнат две линейки.

“Чух удар и видях, че училищният автобус, в който бе и дъщеря ни, се е ударил в оградата ни. Децата бяха в шок. Дори и ние се изплашихме. Извадихме децата и със съседа пренесохме шофьора на тротоара. Започнах да му правя изкуствено дишане”, каза Костадинов.

Няма сериозни щети по микробуса и оградата на къщата. Децата са невредими, но в шок.

“Моят син също беше в буса. Всички са изплашени. Водачът е извършил геройство.

Овладял е автомобила в последните мигове от живота си, можело е да се преобърне на 200 метра и да стане още по-голяма беля”, каза притеснен кметът на Слокощица Румен Калфин.

Психолози са започнали работа с децата от буса, за да ги успокоят. Те споделили, че шофьорът им бил любимец и обичали да се возят с него.

Според родители учениците пътували сами, което било нарушение на правилата, тъй като трябвало да бъдат придружавани от педагог.

Учителка: Поклон пред този човек 

Поклон пред този човек, който с последните си сили се е опитвал и е съзнавал, че трябва да спаси децата”, каза директорката на началното училище “Св. Кл. Охридски” Евелина Димитрова. И директорката на ПМГ Екатерина Паскалева изрази благодарността си към водача на буса.

“Светла му памет! В последните си минути е мислил за децата и е направил инцидента възможно най-лек”, каза тя.

Близки до семейството на починалия казват, че бил изключително работлив човек. Не знаят да е боледувал. Дъщеря му Оля доскоро бе репортер в местна телевизия.

Вестник “24 часа” номинира полицая Румен Костадинов и загиналия шофьор Румен Архипов за кампанията си “Достойните българи” заради тяхната самоотверженост и добро сърце.