Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е пловдивската съдебна медицина. Нейните лекари първи се надигат на протест заради неплатените експертизи.
Това е пловдивската съдебна медицина. Нейните лекари първи се надигат на протест заради неплатените експертизи.

Вътрешното

ведомство:

Правим всичко

възможно

Съдебните лекари от няколко области в страната излизат на протест, защото МВР не им плаща хонорарите за извънреден труд като вещи лица. В знак на недоволство медиците отказват и да дават заключения за убийства, изнасилвания и побои.

Сред първите, които се стягат за бунт, са съдебните лекари във Варна, Пловдив и Бургас. Те все още продължавали да правят аутопсии, за да могат роднините да погребат близките си.

Не изпращали

обаче

заключенията

в МВР

От 1 август до момента не били предали нито едно, дори отказвали да приемат исканията на разследващите за нови експертизи, твърди експерт.

Медиците имали неизплатени вземания още от 2015 г. По закон експертизата се плащат до 2 месеца след предаването ѝ.

По силата на наредба на един експерт се плаща по 11,73 лв. на час, или 2,2% от минималната работна заплата.

Съдебните лекари в Пловдив например имали да получават над 100 хил. лв., средно по 10-15 хил. лв. на човек.

Колегите им в София започнали друг вид протест. Те

не ходели на

огледи на

место-

произшествия,

извънработно

време,

което в делнични дни е от 8 до 14 часа. Изключение се правело само за извънредни и тежки случаи като катастрофата скрай Своге, която вече взе 20 жертви.

Това е една от залите в съдебната медицина в Монтана. Там има само един лекар.
Това е една от залите в съдебната медицина в Монтана. Там има само един лекар.

Заради протестите от МВР започнали да пращат справки за предстоящи плащания в някои от областите. Те действително се изпълнявали, но лекарите не разбирали за по кое разследване получават пари.

“В един голям град в две районни управления може да се водят преписки с един и същи номер. Така не разбираме за коя от тях ни е платено”, каментира медик. Преди това от МВР пък плащали, без въобще да се знае за кой случай са постъпили парите.

“Прави се всичко въможно за регулярното и постъпателно изплащане на възнагражденията на вещите лица по възложени от разследващите полицаи съдебномедицински експертизи”, казаха от МВР. Като пример от ведомството посочиха справка на отдел “Финансово осигуряване” към ОДМВР-Пловдив, за изплатени от началото на годината възнаграждения. Според нея плащания били извършвани през януари, април, юни и август и общата сума била 65 217 лв.

“Към настоящия момент в съответствие с разполагаемите финансови средства за издръжка по бюджета ОДМВР- Пловдив, предвижда 23 804 лв. да бъдат разплатени за извършени експертизи от вещи лица до края на октомври”, казаха от МВР. Не е ясно обаче дали се плаща за експертизи за тази година, или за предишни.

От министерството уточниха, че въпреки усилията им плащанията били “в рамките на утвърдените разходи по бюджета на МВР и представляват съществен дял от разходите за издръжката на цялото ведомство”.

Магистрати обаче припомниха, че неритмичното плащане на експертизите не е отсега. През юни 2011 г. съдебните медици от Варна заплашват с бунт. Тогава причината е скандална поправка в Закона за лечебните заведения, която по-късно е отменена. Според нея разходите за експертизи и свързания с тях транспорт трябва да се поемат от съдебната власт. Тогава МВР решава, че не трябва да плаща за направените от тях съдебни поръчки. Въпреки че поправката е отменена, проблемите остават и в следващите години лекарите отново плашат с протести.

“Проблемите

се появяват

най-вече, защото

отделенията

по съдебна

медицина

са в болниците,

които са търговски дружества. Секторът обаче е основно разходи без приходи, в него няма медицински пътеки и пациенти, които да доплащат, затова и не му се обръща внимание. Допълнителното заплащане се формира от поръчките за експертизи, давани от МВР и съдебните органи”, поясни медик.

Лекарите се събират

в Пловдив на 27 октомври,

канят и Сотир Цацаров

Съдебните медици от цялата страна ще се съберат на 27 октомври в Пловдив, за да обсъдят проблемите с неплащането на експертизите и какви действия да предприемат.

Те са поканили на срещата и главния прокурор Сотир Цацаров, който неведнъж е поставял проблема с недостатъчния брой експерти като едни от най-основните.

Вероятно на срещата в Пловдив те ще настояват за цялостна концепция за решавето на проблема с неплатените експертизи, а не само на парче.

В Ямбол няма съдебен медик,

във Видин е в пенсионна възраст,

а в други 7 града има по един

Залата за аутопсии в съдебната медицина в София
Залата за аутопсии в съдебната медицина в София

Ниското и нередовно заплащане е една от причините специалността на съдебния медик да е непривлекателна. Това води до недостиг на експерти.

В Ямбол изобщо няма съдебен лекар, във Видин той е един, и то в пенсионна възраст. По един са експертите и в други 7 града - Сливен, Русе, Шумен, Хасково, Монтана, Перник, Благоевград. Данните са на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е направил проверка на всички разследвания в периода от 1 януари 2015 до 31 декември 2016 г., които са продължили повече от шест месеца и сред причините за забавянето им са различни експертизи, най-вече медицински.

Например две дела за убийства срещу неизвестен извършител, водени от окръжната прокуратура във Видин, са били спрени, докато се чака заключението на медиците. При проверката става ясно, че от видинската прокуратура неведнъж молили съдебния лекар в Монтана да поеме експертизите по техните дела. Причината - във Видин имало само един медик, и то в пенсионна възраст. Колегата му в Монтана обаче също бил сам и претрупан.

Забавените разследвания през 2015 и 2016 г. във Видин са 106. 94 от тях буксуват заради медицински заключения.

За да се реши проблемът, Инспекторатът към ВСС изпраща сигнали до министрите на вътрешните работи, правосъдието, здравеопазването и образованието. Просветният министър например е призован да помисли дали да не се увеличи броят на студентите, приемани в специалността “Съдебна медицина”.