Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди век и половина Лудвиг Нобел помолил брат си Алфред да му изпрати кратка автобиография, за да напише историята на семейството. Ето какво написал Алфред Нобел за себе си – „Основни добродетели: винаги с чисти нокти, не е досаден. Основни недостатъци: няма семейство, отличава се с неприятен характер и лошо храносмилане. Важни събития в живота: никакви".

Гениален химик и учен, Нобел живеел основно в лабораторията си, нямал семейство и приживе никой не бил чувал за него. Човекът, оставил цялото си богатство за награда, носеща името му и

ненадмината по престиж и до днес,

е откривател на едно от най-страшните избухливи вещества. На 14 октомври 1863 година Алфред Нобел патентовал в Швеция своето откритие – динамита, съставен от барут и нитроглицерин. За няколко години той патентовал около 150 изобретения в различни държави и станал един от най-богатите хора на своето време.

През 1888 година Алфред Нобел живее в Париж, а брат му Лудвиг умира в Кан. Едно френско издание обаче по погрешка публикува некролог на Алфред със заглавие "Търговецът на смърт е мъртъв" и в текста се казва: "Д-р Алфред Нобел, който забогатя с намиране на начини да се убиват възможно най-много хора много по-бързо откогато и да било досега, почина вчера”. Съзнанието, че хората ще останат с толкова погрешно мнение за делата му, буквално стряска Нобел и той замисля създаването на наградата.

На 27 ноември 1895 година в Шведско-норвежкия клуб в Париж Нобел подписва последното си завещание, с което влага в награден фонд 94 на сто от личното си богатство.