Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руска ракета падна, космонавтите живи (обзор) Спасителен екип на мястото на аварийното кацане

Проблем в двигателя предизвикал инцидента, може да закрият МКС

Авария малко след излитането свали руската ракета носител “Союз-ФГ” в Казахстан, съобщи Ройтерс. Екипажът на кораба “Союз МС-10” бе от двама души - руснака Алексей Овчинин и американеца Ник Хейг. Първоначално бе съобщено, че те са добре, но след медицински преглед властите обявиха, че имат здравословни проблеми и състоянието им не е много добро. Такъв инцидент не се е случвал над 40 г., отбелязват руски медии.

Ракетата беше изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан в четвъртък и трябваше да стигне до Международната космическа станция (МКС). Аварията станала на 119-ата секунда от полета, когато се изключили двигателите на втората степен. След това се включил аварийният маяк, корабът се разделил на отсеци и се отворил парашутът. По предварителна информация инцидентът е в резултат на удар на един от четирите блока на първата степен по корпуса на втората степен, което довело до аварийно изключване на двигателя на втората степен и отделяне на кораба с екипажа.

Репортер на Ройтерс, който наблюдавал от около 1 километър, заяви, че всичко вървяло плавно в началната фаза и аварията с ракетата носител възникнала на по-голяма височина.

Според фотограф на АФП на космодрума Байконур изстрелването е протекло добре, но

след отделянето

на първата

степен “сякаш

имаше

проблясване”

Източник от ракетно-космическия сектор заяви пред Интерфакс, че причината за аварията може да е свързана с лош монтаж на централния блок на ускорителя. 

Заради инцидента МКС може да бъде запечатана, като съдбата ѝ ще бъде решена след изясняване на случая, съобщи Газета.ру.

Изстрелването бе наблюдавано от ръководителя на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин и директора на НАСА Джим Брайдънстайн. Автономният полет на “Союз” трябваше да бъде осъществен по 6-часова схема и скачването с орбиталната станция да бъде извършено в четвъртък.

Космонавтите трябваше да прекарат 187 денонощия в орбита. По руската програма бяха планирани 56 експеримента. В средата на ноември Овчинин и намиращият се на борда на МКС космонавт Сергей Прокопиев трябваше да излязат в открития Космос.

Започнало е разследване за установяване на причините за аварията. Президентът Владимир Путин е поискал цялата информация по случая.

Руският вицепремиер Юрий Борисов изрази надежда, че САЩ ще се отнесат с разбиране във връзка с инцидента. Той добави, че полетите ще бъдат временно прекратени до приключване на разследването. 

От 2011 г. руският кораб “Союз МС” е единственото средство за транспортиране на хора до Международната космическа станция. Въпреки че е най-старият кораб, той е най-сигурният, пише Би Би Си.

Последната подобна авария с екипаж е от 5 април 1975 г., по време на мисия със “Союз-18-1” до станция “Салют-4”. Василий Лазарев и Олег Макаров оцеляват, а при падането изпитват пиково натоварване от 20 G.

Първият полет на “Союз” през 1967 г. завърши с трагедия. При навлизането в атмосферата парашутът му не се отвори и “Союз-1” се разби на Земята, при което загина космонавтът Владимир Комаров. Мисията на “Союз-11” също завърши с трагедия през 1971 г., когато дефектира дюза и заради разхерметизация загинаха тримата космонавти на борда.

Корабът “Союз” се състои от три части - обслужващ модул, орбитален модул и модул за завръщане. Орбиталният модул се използва след скачването с МКС като “спасителна лодка”, в случай че станцията трябва спешно да бъде напусната.