Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Гьоков  твърди, че съзнателно е изпратил съобщението на всички колеги от социалната комисия.
Георги Гьоков твърди, че съзнателно е изпратил съобщението на всички колеги от социалната комисия.

Старозагорският депутат Георги Гьоков го изпратил до всички колеги в социалната комисия вместо само на съпартийците си

Той: Ние от БСП нямаме собствен чат във вайбър, а само съобщения от кодов номер 11 001 кога ще е заседанието на групата

Скандалното съобщение, с което соцдепутат издава, че БСП е организирала протеста на майките на деца с увреждания на 2 октомври, стана известно заради гаф. Червеният народен представител по погрешка пуснал есемеса в чат групата във вайбър на комисията, в която членува в парламента, вместо в чат групата на социалистите.

Така 20 депутати от всички партии получават призива: "За протеста! Чакаме се на паркинга на НС! Там ще са младежите на БСП и Тони Кутев".

За секунди разбира, че замисълът на "Позитано" 20 вече е стигнал до разноцветни политици и те знаят какво е подготвила БСП. Във вайбъра веднага излиза знак дали някой е видял призива. Късно е да го изтрие, защото ще стане още по-нелепо. За да излезе от ситуацията, Георги Гьоков

само 2 минути след първото съобщение дописва второ:

"Имам предвид протеста на майките на деца с увреждания. Мисля, че като социална комисия трябва да сме там".

На 2 октомври бе организиран 8-ият подобен протест, който мина през Народното събрание, където са били Антон Кутев и младежите от соцпартията, и се отправи към Орлов мост. За известно време ключовото кръстовище бе блокирано, а жените заявиха, че докато не се случи исканата от тях реформа,

няма да престанат

с шествията.

И за това ще държат лично отговорен премиера Бойко Борисов.

Същия ден стана ясно, че той е инструктирал депутатите от ГЕРБ и социалния министър Бисер Петков да придвижат и да гласуват накуп законите за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, за което настояваха протестиращите. Веднага след скандалния есемес министър-председателят съобщи, че единствената му отговорност е да осигури допълнителни 150 милиона лева в бюджета за следващата година.

Майките не останаха доволни от намерението на управляващите. И това е разбираемо, след като стана ясно, че БСП подкрепя протеста им.

Използването на положението на децата им за уреждане на политически сметки е недопустимо, казват и двете формации, но скандалният есемес на Георги Гьоков показа как червените искат да яхнат протеста и на негов гръб да си запишат дивиденти.

"168 часа" се свърза с депутата от Стара Загора, за да чуе неговия коментар. Той заяви, че нарочно е изпратил съобщението в групата на комисията като заместник-председател.

"Исках да призова всички колеги да излязат и да чуят какво ще кажат майките на деца с увреждания. Затова сме членове на социалната комисия, за да се ангажираме с техните проблеми. Смятам, че този въпрос не е политически и всички трябва да сме солидарни с тях - коментира пред "168 часа" Гьоков. - Не съм го изпратил погрешно, защото, ако беше така,

имах възможност да го изтрия. Но не го направих.

Предната седмица в пощенските си кутии всички получихме покана за пресконференция, но отидохме само ние, социалистите, и председателят Хасан Адемов от ДПС."

Георги Гьоков категорично отрече съобщението му да е било предназначено само за червените депутати. "Някой реши, че е открил голяма конспирация, но няма такова нещо - допълни Гьоков. - Не съм подбудител. Ако искаха, другите партии също можеха да доведат своите младежки организации, за да се чуят проблемите на тези майки. За какво подстрекателство и яхване на протеста става дума? Исках да помогна. В крайна сметка майките останаха недоволни от липсата на подкрепа от страна на парламента към техните искания, защото се отзоваха малко колеги."

Според Гьоков не е имало как да пусне съобщението само на червените, защото в БСП нямали общ чат във вайбъра, тъй като няколко души не ползвали приложението.

Получавали от кодовия номер 11 001

автоматични есемеси,

написани от секретарките на парламентарната група в централизирано съобщение чрез мобилния оператор. Така информирали депутатите за часа на заседанията, за важно гласуване в залата, мероприятие на партията или рожден ден на колега.

Този тип есемеси се използват от партиите от повече от 15 г. и повечето вече са ги изоставили заради по-новите комуникационни възможности като вайбър и месинджър.

Всъщност групата може и да не общува по-оперативно, но всички членове на комисията от квотата на БСП са се отзовали на призива. Също както и

името на Антон Кутев, споменато в чата като основен организатор

на масовостта на протеста, пък фигурирал там, защото бил председател на комисията по жалбите и петициите на гражданите. Постът му предполагал да бъде активен и да помага на хората с увреждания.

Самият Кутев заяви пред "168 часа", че с каузата на тези майки трябва да се ангажират всички депутати без значение от коя партия са и че няма нищо конспиративно в неговото присъствие при тях. "Не съм направил грешка, нито гаф. Няма никаква конспирация в това, че съм се снимал с двама младежи вечерта на протеста - коментира Антон Кутев. - Това е важна тема и всички трябва да помогнем. Става дума за легитимна политическа теза, независимо от това какво е казал пиарът на ГЕРБ Никола Николов."

На протеста са се отзовали четирима депутати от БСП

от социалната комисия, между които и Милко Недялков от Ловеч.

"Разбирам добре исканията на майките, още повече че аз самият съм баща на дете с увреждане на повече от 30 г. Гледали сме го само вкъщи и знам, че това не е начинът - коментира Недялков пред "168 часа". - Жените от организацията "Системата ни убива" трябва да знаят какво точно искат. Личната помощ не решава въпроса с интеграцията на тези деца. Отпускането на 150 млн. лв. от бюджета не прави реформа."

Факсимиле от чата, в който Гьоков изпраща призива за участие в протеста.
Факсимиле от чата, в който Гьоков изпраща призива за участие в протеста.
Антон Кутев активира младежите на БСП да участват масово в протеста.  СНИМКА:ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Антон Кутев активира младежите на БСП да участват масово в протеста. СНИМКА:ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ