Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само за няколко месеца заплахите от ядрена война напълно замряха

Президентът на САЩ сложи край на вечната битка

Преди да стане ясно кои ще са носителите на Нобеловата награда за мир, а именно гинекологът Денис Муквеге от Демократична република Конго и активистката Надя Мурад от общността на язидите в Ирак, която е била робиня на ИДИЛ, най-спряганите имена за приза бяха други. А за някои звучаха дори фрапиращо.

Заради стоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея Нобеловата награда за мир едва не отиде в ръцете на най-големият съвременен диктатор Ким Чен Ун и скандалния президент на САЩ Доналд Тръмп, а покрай тях щеше да се класира и лидерът на Южна Корея Мун Дже Ин, който бе медиатор между ексцентричните държавни глави. Ала каквото и да говорим, може би Нобеловата награда за мир трябваше да бъде връчена на някой, който веднъж завинаги сложи край на войната между двете Кореи.

Само за няколко месеца отношенията между Тръмп и Ким Чен Ун претърпяха рязък обрат. В началото на годината си разменяха заплахи един към друг. Бяха готови да изпращат бойни глави към вражеската територия. Светът се беше свил от ужас, защото ядреното оръжие бе толкова често споменавано в речите и на двамата, че можеше да усетиш ядрената зима. Ким казваше, че Тръмп ще си плати, а американският му колега предвиждаше за него съдба, подобна на тази на Кадафи. После Тръмп нарече Ким "малък човек ракета" и заплаши с "огън и ярост" режима. А в Северна Корея отвърнаха с нов прякор на Тръмп - Лудо куче.

Опити за срещи между двамата имаше, но те винаги се отменяха в последния момент.

Магията се случи през юни тази година Двамата лидери се срещнаха и според думите на Доналд Тръмп "се влюбиха". След това си разменяха дори "красиви" писма. На историческата си среща в Сингапур дадоха началото на един нов свят, в който стахът от ядрена зима сякаш е изместен от тривиалното притеснение дали ще има топли якета да преживеем и тазгодишния студ. Подписите им се появиха под документ, целящ "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров". През цялото това време Южна Корея стоеше притихнала от другата страна на границата и чакаше и нейното време да дойде. Съмнение дали планът на Тръмп ще успее, разбира се, имаше. Но след като лидерите си уговориха още една среща, оптимизмът и в "по-добрата Корея" започна да расте.

Най-важна роля в затоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея изигра президентът Мун Дже Ин, който започна първо с малките жестове към своите събратя - общ отбор на олимпийските игри, покана към обичаната сестра на Ким Чен Ун, Ким Йо Чен да посети Пьонгчанг след което отправи най-смелата покана в живота си - към самия севернокорейски диктатор.

Провокациите между двете държави продължават. Всеки прекрачил нелегално границата се застрелва, пропаганда музика и балони летят от Северната към южната част на полуострова, земята е разтърсвана от ядрените опити на Ким Чен Ун.

Но сякаш и тук се случва магия. Мун успя да укроти гнева на "малкия човек ракета" и всъщност спомогна той да се откаже от най-скъпото си - а именно самите ръкети.

Президентът Мун е бивш адвокат, борец за човешки права. С действията си той не цели да стане носител на "Нобел". За него наградата е изграждането на истински мир. Всъщност цялата южна половина на полуострова е на подобно мнение - южнокорейците изобщо не се трогват от мисълта за Нобелово отличие. Ентусиазмът им може би е потиснат от разочарованията и съмненията, че наградата може да донесе истински мир. В края на краищата Ким Те Чжун получава наградата през 2000 г., но мирът така и не идва.

Всъщност Северът се въоръжи повече от всякога. Според Мун носителят на наградата трябва да е Тръмп, защото подобряването на отношенията на полуострова беше започнато именно от него. В последните седмици лидерите на двете Кореи се срещнаха няколко пъти, изнесоха речи пред многохилядна публика. Мун бе на визита в Пхенян, а за пръв път от Корейската война през 1953 г. севернокорейски лидер пресече границата с Южна Корея, когато Ким Чен Ун. Резултатът от тези срещи бе повече от оптимистичен - Северът поиска бърза денуклеаризация и обеща да се отърве от всички ядрени заводи и произведени бойни глави. Държавите си толкова се сближиха, че малко след срещата започна и премахването на минната поле около границата между Северна и Южна Корея.

Не липсваха и мили жестове - Мун вече има две нови ловни кучета, Ким Чен Ун пък започна да прави знака за мир и любов, патентован от южнокорейските попзвезди. А двамата лидери пресякоха границата между държавите си хванати за ръка. Присъстващите на този исторически миг две делегации избухнаха в ръкопляскания.

Последният мил жест от страна на Ким Чен-ун е поканата, отправена към папа Франциск. Добрият вестител отново ще е Мун Дже-ин. Той лично ще предаде съобщението на папата. Това ще стане по време на срещата му с духовника следващата седмица.

Това е първата покана на севернокорейски лидер към глава на римокатолическата църква от 2000 г. насам. Тогава бащата на Ким Чен Ун, Ким Чен Ир покани папа Йоан Павел Втори, но той така и не посети Северна Корея.

Мирът в Корея изглежда траен, макар според експертите, ако бяха спечелили Нобелова награда, тримата лидери щяха да са още по-устремени към това да се отърват от ядрените си оръжия, да съберат разделените корейски семейства и да спрат проливането на кръв и безпочвената пропаганда. Въпреки това най-важно остава написаното от Ким Чен Ун в книгата за гости при историческото му посещение в Сеул: "Сега откриваме нова глава – поставяме началото и започва ерата на мира".