Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Можем да наречем книгите малки машини за телепортация. Те ни отвеждат на места, които никога няма да видим с очите си. Благодарение на тях живеем различни животи, понякога умираме и после възкръсваме в друг роман и история. Но както във всичко на този свят, и сред книгите могат да се открият злодеи, които да се опитат да те убият. И ако успеят, този път няма да се върнеш като герой в нова история.

Със сигурност репликата "няма да умреш ако седнеш и прочетеш една книта" не се отнася с пълна сила за ръкописите в този текст.

Някои книги убиват буквално. Не знащото са зле настроени към нас хората, а защото себеподобните ни, които са ги сътворили, са имали нещо против някой друг да прочете творението им. Кориците на няколко древни книги, които са се озовали в съвременните архивни библиотеки, се оказват пропити с отрова. Последните три, учените откриват в Дания. Те датират от 1500 до 1600 г., а това, че са смъртоносни става ясно едва когато специалистите се затрудняват да прочетат надписите на латински заради дебел слой зелена боя. Багрилото всъщност се оказва арсен, който в големи количества и при контакт с кожата може да доведе до мъчителна смърт.

Учените не отадват опасността на книгата на нейния автор, а на желанието му да я предпази от насекоми, които могат да повредят хартията. Но наистина ли е така?

Кои са книгите, които е желателно да не проявявате желание да докосвате четете в хартиеното издание на сп. "Космос"