Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Терапии, използващи собствения имунитет на човек, ще са ключови за борбата с рака в бъдеще, категорични са учени. В последните години особено внимание се отделя на развитието на различни начини за изследване и активиране на работата на Т-клетките, наричани “убийци”. Именно те са в състояние да открият ракови клетки и да ги атакуват.

T-клетките или T-лимфоцитите принадлежат към групата на белите кръвни клетки, известни още и като лимфоцити. Те са специализирани за поразяване на вируси и ракови клетки. От години учени се опитват да ги прилагат по разни начини, за да постигат много по-добри резултати в лечението, отколкото се постигат с досегашните терапии на рак.

Един от големите успехи е този на екип от Центъра за изследвания на рака "Фред Хътчинсън" в Сиатъл, който успява да използва модифицирани имунни клетки за подобряване на състоянието на болни пациенти. Учените се надяват този метод напълно да замени химиотерапията.

При него от болния се взимат бели кръвни клетки, модифицират се и след това отново се връщат в организма на пациента. Така тези активирани Т-клетки “убийци” са в състояние да атакуват тумори.

Смята се, че тези Т-клетки са така “програмирани”, че да засилват съпротивителните сили на организма да разпознава и унищожава опасни клетки още в зародиш. Терапията дава неочакваните 90% успеваемост и чрез нея значително е подобрено състоянието дори на пациенти в краен стадий на болестта. Учените подчертават, че този тип лечение има огромно предимство, защото дава имунитет за години напред.

Успешното приложение на Т-клетките е доказано върху мишки още през 2013 г. Тогава екип от детската болница във Филаделфия разработва модифицирането на “клетките убийци” с цел приложение при автоимунни заболявания, рак, диабет тип 1 и множествена склероза.

През 2016 г. иновативният метод е

приложен при 35-има пациенти

с левкемия, за които лекарите не са предвиждали повече от пет месеца живот. След стимулирането на имунната им система с модифицирани Т-клетки над 90% от болните са в пълна ремисия. Лечението е приложено и на 40 пациенти с неходжкинов лимфом и над 80% от тях са със значително подобрено състояние след терапията.

Учените са категорични, че лечението с модифицирани имунни клетки ще замени химиотерапията и ще води до много по-добри резултати.

Друг модерен метод за лечение на рак е високоинтензивният фокусиран ултразвук. Чрез него се действа без операция директно върху туморите, без да се засяга околната здрава тъкан. Според специалисти от University College Hospital в Лондон това лечение е по-ефективно от оперативното или от химиотерапията и освен това има много по-малко странични ефекти.

Екипът провежда опити с почти 700 мъже, страдащи от рак на простатата. Те са подложени на лечение чрез ултразвукови вълни. Резултатите показват, че без операция или химиотерапия

при 93% от пациентите

туморите изчезват

Надеждите са, че с такава терапия успешно ще се лекуват миоми, рак на костите и злокачествени образувания в мозъка. Факт е, че през 2015 г. Джон Гришам публикува благотворителен роман – "Туморът", средствата от продажбата на който отиват именно за развитие на терапията с високоинтензивен фокусиран ултразвук.

През 2016 г. на Европейска конференция за борба с рака е представено лекарство, за което се смята, че има потенциала да се превърне в

унищожител на

рака на гърдата

Откритието е на екип от университета “Манчестър”, който проучва влиянието на активния агент трастузумаб при жени, засегнати от болестта. Учените откриват, че когато този препарат се комбинира с друг – лапатиниб, резултатите са неочаквано добри. Екипът дори остава изненадан, че комбинацията от тези препарати може да унищожи някои видове туморни клетки за по-малко от две седмици.

Експерименталното лечение е приложено на 66 жени, на които е предстояла операция. Учените с ентусиазъм наблюдават, че за около 11 дни при всички пациентки туморите са намалили значително размерите си или дори напълно са изчезнали. Това дава на специалистите увереността да твърдят, че подобно лечение ще може да се прилага още при диагностициране на рак на гърдата и ще предотврати операция и химиотерапия.

Иновативен метод за борба с рак

е и т.нар. адронна терапия,

разработена от учени от ЦЕРН. При нея туморът се облъчва с ускорени протони.

Смята се, че този метод е много по-щадящ и с много по-малко странични ефекти. Ако при стандартната лъчетерапия например често се засяга и здрава тъкан, то при адронната терапия се работи с изключителна точност, защото става дума за облъчване с ускорени протони. Ръководителят на българския екип учени в ЦЕРН доцент Леандър Литов дори работи по проект в България да бъде изграден уникален научен, лечебен и образователен център по онкология, в който да се прилага адронна терапия.

Миналата година бяха обявени резултатите от изследванията на специалисти от Кеймбриджкия университет и от Primrose Oncology & Research Unit в Бедфорд, доказващи, че обездвижването е основен рисков фактор за развитие на рак. Те препоръчват по половин час движение дневно като превенция, но освен при здрави хора и при вече засегнати пациенти. Екипът подчертава, че движението трябва да е част не само от профилактиката, но и от всяко лечение на рак, тъй като

намалява шансовете от бързо развитие

на болестта,

а при пациентите в ремисия – риска от повторна поява на тумори.

Професор Робърт Томас от Кеймбриджкия университет пояснява пред Би Би Си, че са провели опити с пациенти в ремисия, на които са предписани около 150 минути упражнения на седмица – което е около 20 минути на ден. Резултатите са показали, че рискът от повторна поява спада с почти 50%. Затова учените предписват умерената всекидневна физическа активност като превенция на появата на болестта, но също така и като част от лечението на вече засегнатите.

Професорът препоръчва на всеки пациент още при диагностицирането да не спира физическата си активност или да започне такава, ако дотогава е живял обездвижено. Изследванията показват също, че продължаването на всекидневното движение дори по време на периоди на химиотерапия намалява риска от странични ефекти на процедурите. Британските учени поясняват, че резултатите показват 50% намаляване на усложненията при хората, страдащи от рак на дебелото черво, 40% - при пациентите с рак на гърдата и 30% - при тези с рак на простатата.

А екип от Канадския институт за научни изследвания обяви, че витамин С играе ключова роля в превенцията на рак. Проучването им, публикувано в списание Frontiers in Oncology миналата година, доказва, че храните, богати на този витамин, са изключително полезни за

предпазване от рак

на белия дроб

Екипът изследва риска за развитие на болестта при пушачи и проучва над две години почти 1500 доброволци. Оказва се, че дори в такава високорискова група опасността от развитие на заболяването спада с 26% при всекидневна консумация на плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Важна роля за превенция от рак играят също и продуктите, богати на ликопен и бета-каротин.

Всичко за новия метод за лечение, четете в печатното издание на в. "168 часа"