Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Използва се съчетаване на дезинформация и икономическо влияние за подкрепа на националистични организации и политици

Русия води на Балканите сражение, типично за “епохата на дезинформацията”, писа в. “Ню Йорк таймс”. Референдумът за преименуването на Македония в Северна Македония, в резултат на което балканската страна може да бъде приета в НАТО и ЕС, стана поредният залог в борбата на Русия със Запада за запазване на руското влияние на Балканите. Македонски и западни официални лица и анализатори споделят, че поддържани от Русия групи са водили дезинформационна война в социалните мрежи, за да намалят броя гласуващи в историческия референдум, иницииран от проевропейския премиер Зоран Заев. Москва е провела тайна пропагандна кампания, така че мнозина македонци да не излязат да гласуват на референдума, който може да бъде законен при вот от 50% от имащите право на глас.

По данни на македонската организация Investigative Reporting Lab през последните седмици в Twitter и Facebook са се появили хиляди фалшиви акаунти с хаштаг #Bojkotiram. Някои от троловете са се опитвали да разгарят разногласие между славянското мнозинство и албанското малцинство, което е 25% от населението. “Преобладаващото мнозинство етнически албанци подкрепят референдума и смятат членството в ЕС средство за

решаване на проблемите с

бедността и дискриминацията

Но тази кауза е непопулярна сред тези етнически славяни, които негодуват срещу необходимостта да се променя името на страната по волята на Гърция, коментира британският “Телеграф”. Русия прави всичко възможно, за да не допусне присъединяване на нови страни към Запада” - казва Хизър Конли, директор на европейска програма във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. “В Македония това предполага използването на слабите места, като например разногласията между етническите славяни и етническите албанци. Използва се съчетаване на дезинформация и икономическо влияние за подкрепа на националистични организации и политици - казва анализаторът. - Целта е да се създаде безизходна ситуация и Западът да изглежда изпаднал в упадък и недееспособен”“ Тя допълва пред “Телеграф”: “Миналия месец се постигна вирусно разпространение на фалшива новина за това, че американските военни учения в Македония са използвали снаряд с обеднен уран”. Според министъра на отбраната Радмила Шекеринска съобщението е целяло да отслаби доверието към НАТО и да саботира референдума. През юли от Атина бяха изгонени двама руски дипломати. Те бяха обвинени в опит да разпалят в Гърция протести срещу споразумението с Македония за името. Премиерът Зоран Заев обвини живеещ в Гърция руски олигарх във финансиране на радикални националистични групи и футболни агитки с цел разгаряне на протести.

Нищо ново под слънцето. Така беше и миналата година около референдума за независимост на Каталуния.

Кремъл продължава да изпраща своята армия от интернет-тролове за бомбардиране на социалните мрежи в Гърция и Македония за пропаганда срещу споразумението. Това е пропаганда, която насажда ненавист, а с финансирането на протести

Русия активно разпалва

етническите конфликти,

които имат голяма сила в балканската политика, каза неотдавна Майкъл Карпентър, бивш сътрудник от администрацията на Обама, анализатор в Центъра по дипломация и глобално взаимодействие при Пенсилванския университет. Сътрудникът на Атлантическия съвет Евелин Фаркаш коментира, че кампанията за бойкот на референдума в Македония е била оглавена от проруската партия "Единна Македония", която е партньор на "Единна Русия", пише още в. “Телеграф”.

Според редица медии референдумът за името “Северна Македония” е провал на Запада и поредна победа на Русия, което ще остави региона раздиран от конфликти и без големи инвестиции на ЕС в инфраструктурата. Принципът е “Разделяй и владей”. Случаят с референдума в Македония показва как една малка държава може да стане заложник на големите интереси с прости хватки, каквито днес предлага хибридната война.

Какви са шансовете за влизането на Македония в ЕС и НАТО след референдума, четете в печатното издание