Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И при двамата комитети от интелектуалци опипват почвата

Бившият държавен глава стартира партията, след като не можа да оглави БСП. Генералът трудно ще направи структури от бивши военни

Нинова и червените изобщо не са щастливи от бъдеща конкуренция

Речта на президента Радев за национално единение по повод 100 г. от бунта на българската войска край Владая повдигна въпроса има ли той амбиции за своя партия. Т.нар. проект Х засега е твърде неясен и с прекалено много въпросителни.

Въпреки че някои социологически агенции предричат сериозно предимство на евентуална президентска партия. "Медиана" дори измери, че ще получи престижните 38% от вота на българите, ако в момента има избори. Но това засега е в сферата на хипотезите.

Първо, Румен Радев има повече от 3 г. на поста, докато приключи мандатът му, който започна на 22 януари 2017 г.

Второ,

би могъл да се стреми към преизбиране

и при успех да стои на "Дондуков" 2 до 22 януари 2027 г. Статистиката показва, че 100% от държавните глави се опитват да спечелят избирателите още веднъж. При това не само в България. Така че изглежда почти сигурно кандидатирането му за още 5 г. Стига да не направи някакви компрометиращи фалове. А докато е президент, не му отива да се занимава с една партия, вместо да е баща на нацията. Това значи всичко да се пази в тайна, което е невъзможно, ако се ангажират много хора. Което пък е необходимо, за да не е пълен провал проектът. Получава се омагьосан кръг.

Трето, нито един лидер, който замисля нова формация, не би оставил друг да стои начело временно. Затова трудно би позволил военен пилот, който ще се пенсионира до 2-3 г., да оглави президентската партия. Също така ген. Радев не би се съгласил председател да бъде ляв, центристки или дясноцентристки политик. Смисълът на една такава партия е генералът да е лидерът, лицето.

Без негов ангажимент

няма да се получи.

Ако остави някого уж временно, после той може да не иска да отстъпи първото място.

Четвърто, откъде ще се вземат привърженици за новата формация? За да има успех и за да бъде възприемана сериозно, трябва да намери активисти в голяма част от общините в България. Те са общо 265.

Партийното строителство е трудоемка дейност. БСП има структури, наследени от БКП и поради това са в почти всички населени места. СДС навремето се създаде от еуфорията на антикомунизма и желанието за промяна. Земеделците продължават да поддържат свои организации на много малко места.

ДПС е съсредоточено главно в смесените райони, макар че от известно време се оформят клетки и в големите градове. "Атака" и НФСБ пък събират националистически настроените избиратели, които са навсякъде из България.

ГЕРБ е последната партия, успяла

да направи ядра навсякъде. Причината за този феномен се крие във факта, че Цветан Цветанов се опря на полицаите, които познават всички хора по кварталите и селата. А ако случайно не ги знаят, има към кого да се обърнат. Така беше покрита цялата страна със структури на ГЕРБ.

Ако идеолозите на президентската партия смятат по подобие да използват военните, които ген. Радев познава, те няма да свършат същата работа като полицаите. Офицерите не са така близо до всички хора от квартала или селото. Нямат постоянно работа с тях за разлика от униформените от МВР.

“Какво могат да направят група военни,

организирани в структура? Армия, не партия", коментират активисти от ГЕРБ.

Неслучайно всички опити на бивши военни да се строят в партия и да влязат в парламента не са успели досега. Ако някой е успял, то е било винаги като част от коалиция.

Пето, за да се организира нова партия, по най-груби изчисления са необходими между 5 и 10 милиона лева за първата година. При това, ако няма избори. Изчислението показва, че за да се назначи по една секретарка във всяка община, ще трябват по 1000 лв. - общо 265 хиляди лв. месечно. Годишно това прави около 3 милиона лева. Още толкова ще трябват за мероприятия, срещи, национални инициативи и агитация. Плюс офиси, наем на коли, бензин, амортизация, шофьори. Това е скромният вариант. При по-луксозния ще има и други харчове или ще се наемат повече хора.

Ако ген. Радев вярва на хората, които го убеждават да работи за сформирането на нова партия, нека се обърне да види какво се случи с АБВ на Първанов. Как от най-високия рейтинг в държавата в продължение на 10 г. бившият президент стигна до една извънпарламентарна формация.

Всъщност не може да се отрече, че има известна прилика между начеващата преди 12 г. "Алтернатива за българско възраждане" и проекта Х.

АБВ започна

под формата

на движение,

оглавявано от интелектуалци. Наричаше се комитет "Съзидание" и най-изявеното му лице беше издателят Иван Гранитски.

В групата влизаха археологът Николай Овчаров, Леда Милева, Антон Дончев, Нешка Робева, Лиляна Стефанова. Подобни днес са националните комитети "Единение" начело с академиците Георги Марков и Стефан Воденичаров. Даже някои фигури се повтарят - Антон Дончев и Нешка Робева.

Преди 12 г. интелектуалците с ентусиазъм започнаха да изграждат структури, първоначално в подкрепа на успешните кметове. Идеята беше те да станат ядрото на бъдещата президентска партия. И тогава, и сега хората на културата отричат, че са трамплин.

Но само няколко години след началото на "Съзидание" стартира движение АБВ, а след изтичането на мандата на Първанов той го оглави. Едва-едва успя да влезе с 4% в парламента през 2014 г., а на следващите избори през 2017 г. отпадна.

"Българските президенти правят две неща - събарят премиера и после си организират партия", заяви и социологът Андрей Райчев.

Разликата между Първанов и Радев

е в това, че първият произхожда от БСП, а вторият само бе издигнат от столетницата. Първият ляв президент се опита да се върне на бял кон в соцпартията и чак когато видя, че няма да се получи, се върна към план Б - създаване на АБВ.

Що се отнася до генерала, той никога не е членувал в партия и няма представа от начина й на функциониране и апаратните хватки. Освен това няма около себе си партиен строител от рода на Румен Петков, който помогна на Първанов, но дори неговите умения се оказаха недостатъчни. А в екипа на Радев няма такъв човек.

УС интелектуалци няма как да се поддържат стройни партийни редици. Учените може да бъдат размахвани като знаме, но черната работа трябва да я свършат други", твърдят опитни апаратчици. Хубаво е да се намерят и експерти във всички области, които да предлагат политика в своята сфера, различна от тази на управляващите и БСП.

Единственият, който има партиен опит, е шефът на кабинета на Радев Иво Христов, но той също е по-скоро интелектуалец, отколкото апаратчик.

Има и един друг момент - това би

обтегнало сериозно отношенията

на Радев с БСП.

Информациите за подготвяна президентска организация разбуниха духовете в столетницата, чиито членове гласуваха с такова голямо желание за военния пилот преди 2 г.

Червените трудно ще преглътнат подобно нещо, защото ще го възприемат като кражба на електорат. Де факто държавният глава би разчитал основно на ляво настроени българи. Макар и да се говори, че някакви центристи или дори десни ще се присъединят, той вече има определен имидж.

Избран е от социалистите. Изказва се срещу правителството и ГЕРБ. Традиционната десница никога няма да го припознае, въпреки че тя доста намаля и мнението й няма да натежи кой знае колко. Разбира се, има един контингент от избиратели, които от години прескачат от една партия в друга. Те винаги са готови да се включат в нов проект, но привързаността им е нетрайна.

И в крайна сметка Румен Радев няма друг избор, освен да е в прекрасни отношения с БСП. А в момента

те са по-скоро в "студен мир",

твърдят от "Позитано" 20. Бъдещата президентска партия донякъде държи нащрек Корнелия Нинова. Защото заплашва да отцепи нейни привърженици и тя да не успее да стане премиер, каквито амбиции има още от предишните избори. Не е ясно как ще реагира червената лидерка, ако наистина Радев започне работа по сформирането на партия. Тя никак не одобрява своята вътрешнопартийна опозиция, чиито представители смята за врагове, а не просто за опоненти в БСП.

На последния пленум на Националния съвет Нинова зададе курс към предсрочни избори, но само дни преди това президентът Радев заяви, че не вижда подобна ситуация. И обикновено в подобни случаи при двама, които се карат, ще спечели трети - в случая управляващите. А до началото на проекта Х може би има доста време.

Четете още:

Президентът Румен Радев отправи призив за национално единение

Обкръжението на Корнелия Нинова