Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Генералният директор на космическа агенция на Русия Дмитрий Рогозин обвини ръководителя на американската компания SpaceX Илон Мъск в дъмпинг.

Поводът е нова космическа ракета разработена от частната компания, за която се предполага, че има за цел да се изтръгне част от руския космически пазар.

"Ако погледнете на каква цена продава "Falcon" на Пентагона и по колко ще върви на пазара, ще видите, че става дума за чист дъмпинг. Целта е да се изтръгне Русия този пазар. Неговите продажни цени започват от 40, 50, понякога до 60 милиона долара ", каза Рогозин в програмата "Голямата игра" по Първи канал в понеделник вечер, 1 октомври.

В същото време, според Рогозин, Мъск получава от Пентагона около 150 милиона долара за всеки старт. "Той е платен за да дойде на пазара с евтин продукт", обяснява в тази връзка ръководителят на "Роскосмос". Той призна, че в такива условия Русия не е в състояние да се състезава. Роскосмос не може да изиска от Министерството на отбраната 3 до 5 пъти по-голямо финансиране, заяви Рогозин, а такава игра е несправедлива.

Независимо от това, ръководителят на "Роскосмос" обеща, че в близко бъдеще Русия ще застане отново начело на пазара в пускането на полезни товари в космоса чрез ракети-носители.

Според него следващата година Русия ще проведе второто изстрелване на тежката ракета "Ангара" и от 2021 г. ще започне нейното масово производство.  "Ще се върнем и ще бъдем първи, обещавам ви", съобщи Рогозин.

През юни SpaceX подписа договор с Центъра за космически и ракетни системи на САЩ за 130 млн. долара. Дружеството на Мъск трябва да стартира изстрелването на таен военен сателит с помощта на тежката ракета Falcon Heavy. Първото тестово изстрелване на Falcon Heavy се проведе в началото на февруари тази година. Тогава ракетата изведе в орбита червения електромобил Tesla Roadster.

По материали от Дойче Веле