Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10 поредни години „Златната топка“ неизменно отиваше при един от двамата титани на съвременния футбол – Лео Меси и Кристиано Роналдо. През 2018-а обаче фаворитите са други. Сред играчите с най-големи шансове да изместят от трона големите нападатели е Лука Модрич. Талисманът на Хърватия и Реал (Мадрид). Той не притежава атлетично тяло като това на Роналдо и не чупи рекорди всеки месец като Меси, но вече цяло десетилетие е по върховете на световния футбол. Дребен и скромен, но истински „галактико“.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Казват, че разликата между добрия играч и изключителния се вижда на най-големите мачове. А какъв по-голям от финал на световно първенство? На целия шампионат в Русия това лято Модрич бе лидер на терена и заслужи наградата за футболист номер 1 на мондиала. Да, не спечели най-ценното отличие във футбола. Но самото достигане на Хърватия до последната среща в Москва е забележително постижение, което никой не е очаквал.

Отдавна Модрич е единица марка за класа. Вече шест години той е не просто част от най-титулувания клуб в света, а истинска легенда на Реал (Мадрид). Вероятно е странно, но Лука дори не е сред 25-те най-добре платени футболисти на планетата.

В последните два сезона е най-добрият халф в Шампионска лига – турнир, в който е ликувал вече четири пъти. Получи статуетката и за номер 1 в надпреварата през миналата кампания. По три пъти стана световен клубен шампион и грабна суперкупата на Европа. И докато международните му успехи са внушителни, то в испанското първенство резултатите са по-скромни – титла, купа и две суперкупи. Последният му приз дойде от ФИФА - на Гала вечер в Лондон Модрич стана номер 1 за годината и грабна наградата The Best.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Но пътят към достигането на тази класа изобщо не е бил лесен за Лука. Хърватската война за независимост слага траен отпечатък върху живота му. Едва на 6 години роденият в Задар бъдещ футболист изживява тежка драма - дядо му е застрелян. В последствие домът му е опожарен, а семейството му започва да живее в хотел. Смъртта дебне от всеки ъгъл, а разрухата и трагедията са се превърнали в нещо обичайно. В тази обстановка обаче Лука не спира да мечтае, че един ден ще стане футболист. Не се отказва, когато треньори му казват, че е твърде слаб, за да се занимава с този спорт. Постоянно гони топката по коридорите на хотела. От Хайдук (Сплит) го отпращат като безперспективен, след това отива в Динамо (Загреб), който веднага го преотстъпва на Зрински (Мостар). Още на 18 години Модрич е избран за най-добър в шампионата на Босна и Херцеговина. Помага на Интер (Запрешич) да се класира за евротурнирите, което окончателно убеждава Динамо да му даде шанс.

Модрич е привързан към семейството си. Скоро, след като подписва 10-годишен договор с гранда от Загреб, купува апартамент за фамилията. С хърватския колос печели шест отличия и е въпрос на време осъществяването на голям трансфер. Но и това не става лесно при Лука. Не е одобрен от легендарния мениджър на Арсенал Арсен Венгер. Разминава се и с Барселона, където може да се учи от вълшебниците Шави и Иниеста. Все пак през 2008-а Тотнъм прави рекордна сделка, за да го доведе в Лондон. За него Хари Реднап, един от треньорите му на „Уайт Харт Лейн“, казва, че тренира като демон и никога не се оплаква. Модрич без проблем става една от големите звезди във Висшата лига, за да направи още едно стъпало нагоре в кариерата си и да премине в Реал (Мадрид). Само 36 часа след полагането на подписа си, Лука вдига първото си отличие с белия екип – суперкупа на Испания. Трофей, който поставя началото на една от най-славните ери в историята на кралския клуб.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

С националния отбор халфът участва на три световни и три европейски първенства. По-малко от 20 срещи го делят от рекордьора по мачове за страната Дарио Сърна.

Днес Модрич е идол за мнозина. Признава, че негови кумири са били вече бившият му треньор в Реал Зинедин Зидан и легендата на Рома Франческо Тоти. Със съпругата си Ваня, Лука има три деца. Звездата пази ревностно личния си живот, защото говори най-добре на терена с топка в краката.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport