Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оценяван на 350 милиона долара, „Хоуп“ е най-големият син диамант в света. Изложен е в Смитсъновия институт във Вашингтон и въпреки че привлича над седем милиона посетители годишно, мнозина настояват той да бъде махнат оттам.

Причината е, че според вярванията, диамантът „Хоуп“ носи тежко проклятие. Вярва се, че заради него умират Луи XVI, Мария Антоанета, богаташът Хенри Хоуп, дъщерята на собственика на WashingtonPost.

Днес мнозина са убедени, че диамантът носи нещастие на целите американски щати и пишат гневни писма с искане Вашингтон да се отърве от камъка.

Карл Шукър разкрива корените на легендата за проклятието на диаманта в книгата си „Необяснимото“. Изследователят споделя, че камъкът е изкопан в прочутите мини в Голконда, Индия, само грубо шлифован е и тежи 112 карата.

Първоначално краси статуя на богинята Кали. Откраднат е оттам от монах, който малко след това умира в тежка агония.

Така се ражда легендата за проклятието – вярва се, че богинята на смъртта и разрушението, е толкова разгневена от кражбата, че проклина не просто наглия монах, но и всеки, който ще притежава камъка в бъдеще. Нейният гняв покосява стотици години наред.

Защо се смята, че камъкът е причинил смъртта на десетки известни личности, четете в списание "Космос"- брой 1 от 2018 г.