Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса. Например "бизнесът" със стентове за осигуряване на проходимостта на артериите процъфтява, споделят медици. Търговците продават един стент по 1200 евро, а производствената му цена е 50 евро. Това води до схеми в болниците, при които се изписват поставени множество стентове на един и същи пациент.

“Ако се направи проверка дали даден

ром има 10 мрежички, ще се разбере,

че става дума за източване на здравната каса по тази клинична пътека”, разкриха лекари.

Сърдечните операции и досега са едни от най-скъпоплатените от НЗОК. Проблемът е, че това ще продължи и при въвеждането на новата система. В случая едни специалисти получават несъразмерно много пари спрямо останалите. Най-ощетени от пътеките са педиатрите, пулмолозите и патолозите. За разлика от тях сърдечните хирурзи и травматолозите получават в пъти повече.

Друга разпространена схема, която източва касата, е когато

вместо елементарно лечение в рамките

на минути медиците изписват

дълъг болничен престой.

Например принуждават жена, ухапана от кърлеж, да влезе в болница за цяла седмица. В това време й вливат във вените антибиотици от банки и я лекуват още преди да се знае дали въобще ще се зарази от лаймска болест. А предварително са я изплашили, че насекомото е носител на вируса и до 3 седмици ще се изясни дали има опасност за здравето й.

Според специалисти подобен случай навсякъде по света влиза в т.нар. еднодневна хирургия - пациентът престоява в болницата 3 часа след интервенцията и го пускат да си ходи. Само в България е клинична пътека.

За съжаление този списък може да бъде продължен до безкрайност.