Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Климатолог: Топла зима у нас и в Европа, нормално количество валежи По-топлата зима не изключва снежни и периоди с виелици и поледици.

Всички световни метеорологични центрове прогнозират топла зима за Европа и за Балканския полуостров. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев пред агенция „Фокус“. Това означава, че температурите ще са с 1-2 градуса над нормата, което е сериозно надвишаване, като се има предвид, че става дума за целия зимен сезон.

Топлото време обаче не изключва явления като виелица, поледица и студени периоди до минус 10-минус 15 градуса за кратки периоди през зимата. Според специалиста като цяло дните с по-топло от нормалното време ще бъдат повече, затова температурите се очаква да бъдат над нормата, а валежите - в границите на нормата.

През студения сезон влажността ще е в рамките на познатото. На много места ще се образува снежна покривка, но както беше и миналата година, тя няма да е трайна. „Половината мои колеги смятат сезонните прогнози за стрелба в тъмното, хвърляне на боб, гледане на бучки захар и всякакви такива гадателски действия. Аз съм от другата част на съсловието, която смята ,че човек винаги се е стремял да погледне напред в бъдещето. Затова се правят и сезонните прогнози“, допълни проф. Рачев.

Коментара ()

Вашият коментар