Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вълчо (Ветко) Арабаджиев е вербуван за агент на ДС в средата на 1989-ата година. Няма данни за това кога е снемане от действащ оперативен отчет, пише flagman.bg

Комисията по разкриване на досиетата освети досието, заради дълговете на фирмата му към фалиралата "Хебросбанк"

Мултимилионерът Ветко Арабджиев е сътрудничил на комунистическите тайни служби като агент Стефан. Това става ясно от решение на Комисията по разкриване и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност.

До този момент името на пловдивския бизнесмен, притежател и на дузина хотели по българското Черноморие, не бе осветявано в нито една от проверките на Комисията, макар и да бе общоизвестен факт, че е продукт на репресивния орган на комунистическата партия.

При разсекретяването на агентите, кредитни милионери от „Хебросбанк", съпричасността му към комунистическите тайни служби излезе на бял свят. Фирмата, в която той е бил съдружник - „Шугар енд Молалес“ ООД е един от големите длъжници на фалиралата банка.

От решението на Комисията става ясно, че Вълчо (Ветко) Кузмов Арабаджиев е вербуван от о.р.Панчо Панчев като агент Стефан на 12 юни 1989 година. Сътрудничил на на ОУ на МВР-Пловдив-ДС. Няма данни за снемането му от длъжност.

С решението на комисията са проверени общо 221 лица. 91 от тях са агенти на ДС. Сред тях са и Димитър Чантов и Яни Караиванов от Бургас и Тодор Бояджиев от Карнобат.

Четете още:

Открили над 10 млн. лв. в кутии за обувки и в сейфове при обиските в имотите на семейство Арабаджиеви

Имам в списъка си от "тъжни залези" още фамилии като Арабаджиеви. Богатите също влачат... и плачат