Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Царят се засели във "Врана" през януари 2001 г.
Царят се засели във "Врана" през януари 2001 г.

Симеон лично намерил оригинални стъкълца от витражите и ги пратил за мостра във Франция

По негови спомени възстановили портала от гранит и ковано желязо

Покривът на двореца бил пробит, служители на общината при всеки дъжд носели кофи, за да събират водата

Свидетелски показания разкриват в какво окаяно състояние е бил дворецът "Врана" през 2000 г., когато Столичната община го прехвърля на Симеон Втори, макар че сега съдът прецени, че тя не го е владяла и не е имала право на сделка.

Ексградоначалникът Стефан Софиянски също е разпитан. Той обяснил, че разрешил на Сакскобургготски да направи ремонт, защото общината нямала средства за това.

Царят е направил подобрения, за които е платил 1 323 945 лв. Какво включва тази солидна сума?

Покривът на двореца бил пробит, виждало се небето, а при всеки дъжд местният район "Искър" изпращал работници да слагат кофи, за да се събира водата. Това е разказал бивш кмет на общнската структура.

Когато двете жилищни постройки били във владение на УБО преди 1989 г., основната била подложена на грандиозен ремонт.

Стените на третия етаж били съборени,

за да се отвори по-голямо пространство за просторно помещение. За какво е служило и дали изобщо е изпълнило предназначението си, не е ясно.

Освен това охранителите на комунистическата номенклатура били изтръгнали вградените вани, за да правят апартаменти за високопоставени гости.

Големи поражения имало и в кухнята. Тя била цялата в дупки, защото дъските били изкъртени.

Царят много държал на портала пред имението и по неговите лични спомени бил изграден отново от гранит и ковано желязо, тъй като старият бил изкъртен.

Сакскобургготски помогнал и при намирането на оригинални стъкълца от т.нар. маркиза - витражите на двореца. Въпреки изтеклото време имало стъклени парченца по ъглите. Бившият премиер изпратил мострите на свои познати във Франция, за да изработят почти същите. Същевременно майсторите направили цялостно заснемане, изготвили проект за възстановяване и докарали специално лято стъкло от работилницата, посочена от Симеон, за да може маркизата да бъде възстановена в първоначалния си вид.

Освен покрива течала и терасата над главния вход на двореца. Затова строителите сменили част от каменната облицовка. Течът бил отстранен със специални химически агенти, които проникват вътре в материала. Течове имало и под самия покрив, но там положението било по-добро, затова само закърпили дупките.

Ремонтиран бил и таванът на самия вход. Всичко това е

платил по банков път лично Симеон Сакскобургготски

на наетата фирма, твърдят свидетелите.

Най-много работа майсторите трябвало да свършат в царската баня, защото част от паркета на входа й била изгнил. Изработили нов, както и обновили замазката на помещението, преградили душ кабината от ваната. Нови две бани били изградени в мазето и на тавана. Царят специално поискал теракота от Испания.

Но преди всичко била изкъртена старата мазилка с чук и секач, прокаран бил нов водопровод. Старата канализация от времето на цар Борис била немска, на тръбите

още се четяла марката "Круп"

Тъй като сградата е от началото на XX век, се наложило да се прави замазка от 7-8 см, за да не влиза влага.

В мазето имало хлебарки, въшки и влага, разказват още свидетелите. Първоначално се наложило да се изхвърлят всички боклуци, които били натоварени на 3-4 контейнера.

Проблем имало с електрозахранването. То било много слабо, заради което прокарали нов кабел, но той не свършил работа. Накрая поставили агрегат.

В подземието било направено ново помещение с два самостоятелни италиански котела. Между тях е изградена стена и има една цистерна от 4000 л, която се пълни всеки месец с нафта и нагрява топлата вода.

Тя се качва нагоре

с три помпи

На покрива пък имало 5 гръмоотвода още от едно време.

Кабинетът на Сакскобургготски, който е 70 квадрата, бил с дървен таван, а куполът - боядисан. Паркетът в него бил шлайфан на ръка.

Другото място с дървен таван е само на входа в т.нар. червен салон. Всички останали са гипсови.

Крилата на всички 48 прозореца в сградата били сваляни едно по едно и почиствани със сешоар, защото Симеон искал да се върне оригиналният дървен цвят.

Само вратата на входа, понеже е тежка, не била почистена основно, а мината само с лак. Дръжките на вратите и прозорците били свалени, изчистени и полирани. Щорите били откарани в Пазарджик и там били изчистени с песъкоструйка.

Цокълът на фасадите, дебел 1 метър, бил отронен до камък. За да се застраховат, майсторите направили нова мазилка с цокъл от 120 м.

Съдът призна разходите

на Сакскобургготски за подобрения на имота, така че държавата трябва да му изплати похарчената сума. Въпреки това той и сестра му са обявени за недобросъвестни владелци.

Четете още:

Защо Конституционният съд върна имотите на царя

Проклятие преследва 97 години Кобургите