Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три вида отнети от царя имоти според списъка на Кимон Георгиев

Според списъка на Кимон Георгиев, изготвен след референдума през 1946 г., имотите са разделени на три. Първите са изцяло държавни - построени на държавен парцел и с бюджетни средства. Това са дворците в София, днес Национална художествена галерия, и в Евксиноград, автомобилният парк и конюшните, които горяха. В тази графа са зоологическата и ботаническата градина, детска градина, електрическа централа и Естественоисторическия музей с Бурмовата къща, днес Природонаучен музей. Общата им площ е 121 878 кв. м, а застроената – 29 963 кв. м.

Към втората група са сградите, строени с лични средства на царя, а земята държавна или общинска. Тук са дворците в Кричим, Ситняково, Саръгьол и двете ловни хижи в Овнарско и в Среден нос. Общата площ на постройките е 4661 кв. м.

В третата група спадат изцяло лични имоти на царското семейство – дворците “Врана” и “Царска Бистрица”, както и къщата в Баня (Карловско), интендантството при софийския дворец и две незастроени места в Созопол и на остров Свети Тома срещу устието на река Ропотамо. Общата им площ е 14 697 898 кв. м, а застроената – 29 745 кв. м.

В последната група е незастроено празно място в гр. Самоков – личен имот на царица Йоана, и къща в Слатинската община със застроена площ 230 кв. м и обща площ от 7000 кв. м. Тя отдавна е продадена и на нейно място има други сгради.

Коментара ()

Вашият коментар