Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Григоров е бивш полицай, но има 3 акта и 7 фиша

Купува си бус, но той веднага изгаря в сервиз

Шофьорът на автобуса ковчег Григор Григоров винаги е живеел на кредити. Това сподели пред "168 часа" Румен Захариев, познат на Григоров.

"Справяше се с пари от банките, но никога не е имал проблем с това - разказва Захариев. - Той е бивш полицай и живее в Божурище. Когато реши да се занимава с този бизнес, с голяма трудност беше събрал пари и си купи бус. Откара го на сервиз, за да го погледнат, но помещението се запали. Превозното средство изгоря вътре.

Григор го изживя доста тежко."

Въпреки че 59-годишният шофьор е бивш полицай, а свидетелството му за управление е от 1977 г., той има 3 акта за шофиране без колан и 7 фиша - за превишена скорост и липса на книжка.

"Кой няма фиш за без колан или за 15 км/ч над позволеното - пита Захариев. - Това не трябва да е ключов фактор. Григоров е добър човек и готин пич. Но не знам как ще приеме подобна травма. Обвиниха го за смъртта на 17-те души. Това не е правилно. Разбрах, че е изпаднал в шок, когато е осъзнал какво се е случило."

Всъщност след катастрофата шофьорът, потресен от всичко, решава да се хвърли в близката река. Хората, които се притекли на помощ, успели да го спрат в последния момент.

Въпреки че Григор Григоров беше настанен в болница "Царица Йоанна", за да бъде стабилизиран, шокът за него стана още по-тежък. Софийската окръжна прокуратура го привлече като обвиняем.

Във вторник сутринта той беше преместен в килия на следствения арест на столичния бул. "Г. М. Димитров".

Григоров е задържан за 72 ч. от прокурор. Обвинен е за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на 21 ранени. Според прокуратурата

той е нарушил правилата

за движение, след като е превишил скоростта с 13 км/ч при разрешени 40. Данните за скоростта са по информация от тахошайбата на рейса.

След като му повдигнаха обвинение в неделя, Григоров не е давал обяснения пред разследващите. Но проучването продължава и във фирмата, извършвала ремонтите в този участък.

На извънредното заседание на Министерския съвет бе констатирано, че автобусът ковчег не е преминал и задължителния технически преглед.

Последната проверка на превозното средство е извършена през април, когато не са открити никакви нарушения, а срокът за следващия е изтекъл на 5 август.

"Не знам как е пропуснал да го направи, явно е забравил - споделя Захариев. -

Винаги беше изряден

и се отнасяше добре с хората. Обичаше си работата. Освен рейса, с който стана катастрофата, има още 2 буса."

Всъщност автобусът ковчег е регистриран на фирмата на Григор Григоров "Мобилус 5" ООД, която е с валиден лиценз до 2027 г.

От проверката стана ясно, че шофьорът на автобуса също притежава всички необходими документи за правоспособност и е с достатъчно опит.