Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой ще се бори за “Оскар” след фестивала във Венеция?

След краткото лято, което не бе белязано от кой знае какви филмови премиери, на 29 август светът отново бе запленен от киното. С началото на фестивала във Венеция стават ясни и лентите, които тази година ще имат главна роля в наградния сезон и най-вече - претендентите за "Оскар".

Именно там за пръв път видяхме "Ла Ла Ленд", "Гравитация", "Бърдмен" и миналогодишния фаворит "Формата на водата".

Засега все още не се говори много за филмите, които ще се борят за "Златния човек", но след премиерата им в Италия, всичко ще се промени. А тези, които са спрягани за фаворити да отнесат оскара у дома, са ясни още отсега.

Фестивалът във Венеция ще бъде открит с лентата на Деймиън Шазел - "Първият човек". След горчивия спомен, който му оставиха наградите "Оскар" през 2017 г., когато отмъкнаха под носа му статуетката на "Ла Ла Ленд", Шазел най-вероятно отново ще се бори за приза филм на годината. "Първият човек" ще разказва историята на Нийл Армстронг.

Друг познайник, но от оскарите през 2018, е Лука Гуаданино. "Призови ме с твоето име" разтопи сърцата на зрителите със своята романтика. Но и Лука, като Деймиън, ще се представи в ново амплоа - с най-смразяващия филм на годината, както се изразиха критиците. "Съспирия" е римейк на стар италиански хорър със същото име, дело на Дарио Ардженто от 1977 г. Още при първото пускане на трейлъра пред публика е имало хора, които са излезли от залата, защото кадрите са ги пречупили.

Алфонсо Куарон пък ще влезе в битката за награди с филм, създаден за платформата "Нетфликс". Въпреки че организаторите на "Берлинале" категорично скочиха срещу филмите, които са произведени не за голям екран, а за стрийминг платформите, във Венеция това дори не е сериозен въпрос. Организаторите категорично заявиха, че не могат да застанат на пътя на прогреса.

Куарон ще се представи с черно-бялата лента Roma, която разказва за живота на семейство от средната класа в Мексико през 70-те години.

Най-познат с поредицата "Борн", Пол Грийнграс не е име, което някой веднага би свързал с европейски кинофестивал. "22 юли" не е шумен блокбъстър, а Грийнграс подобно на Шазел и Гуаданино прави стъпка встрани.

22 юли е денят на терористичното нападение в Норвегия през 2011 г., когато Андерш Брайвик отне живота на 77 души. Драмата ще разкаже за последствията от атаката и за норвежката съдебна система, принудена да се занимае с престъпление от такъв мащаб, какъвто никой не е очаквал да се случи в страната.

Коментара ()

Вашият коментар