Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

34 милиона посещават годишно Барселона, 30 милиона - Венеция, 18 милиона - Амстердам

Санторини, Амстердам, Дубровник и Барселона са част от градовете в Европа, които тази година категорично обявиха, че ще прилагат мерки срещу прекаления наплив на туристи.

Някои ограничават броя на посетителите, други търсят нестандартни решения като приложения за мобилни телефони, които да насочват пътуващите към по-свободни атракции.

Още през януари управата на Санторини каза, че ще бъдат взети спешни мерки за ограничаване на туристите през тази година. В предишни посетителите на острова достигаха дори до 12 хиляди на ден през летните дни, когато множество круизни кораби акостират на брега.

Целта на общината е

да приема не

повече от 8 хиляди души на ден,

като бъдат ограничени най-вече тези, които идват едва за няколко часа. За целта ще има забрани за акостиране на повече от 5 круизни кораба в един ден. Освен че става претъпкан с хора, островът страда и от замърсяване и заради строителния бум.

През май кметството на Амстердам също обяви, че ще бъдат взети спешни мерки, тъй като местните жители от години се оплакват от това, че градът е претъпкан, мръсен, шумен и неблагоприятен за живеене. Очаква се тази година общият брой на посетителите да достигне 18 милиона.

Предвиждат се мерки за намаляване на туристите в града, като въвеждане на строги ограничения за различни платформи за краткотраен

наем на жилища

и увеличаване на туристическите данъци

Но мярката, срещу която се възпротивиха много посетители, е ограничаването на лодките-барове и премахването на т.нар. “бирени колелета”.

От години местни организации настояват за закриване на голяма част от публичните домове и ограничаване на продажбата на марихуана, тъй като централната част на града се превръща в едно вечно парти, но обстановката е трудна за тези, които живеят или работят там. Буквално преливаща от туристи е и Венеция. Всяка година градът е посещаван от 30 милиона. Много пътешественици дори отказват да я включват в плановете си, тъй като хората са толкова много, че буквално не е възможно да се разгледат забележителностите.

В летния сезон, по време на карнавала или в почивни дни

Венеция е непроходима Ръководството на града от години се чуди как да реши проблема с туристите, които са източник на огромни финансови приходи, но в същото време отблъскват местното население. Все повече хора избират да не живеят в родния си град, тъй като ежедневието в него е като въртележка в лунапарк. Миналата година бяха организирани множество протести. Основен проблем за града представляват хилядите туристи, които слизат от криузни кораби за еднодневни разходки.

Предвиждат се мерки за ограничаване на някои круизни линии, да се повишат таксите за еднодневен престой, да бъдат забранени селфи-стиковете, както и в най-натоварените дни да се поставят бариери на някои мостове, през които да бъдат допускани само определен брой посетители.

Дубровник е друга прекрасна дестинация в Европа, която обаче страда от прекаления интерес. Почти 800 хиляди годишно са само туристите, слизащи от круизни кораби. Интерес към града има от много години, но след като в него бяха снимани серии от „Игра на тронове“,

Дубровник стана атракция за милиони фенове от цял свят. Това обаче се оказва нож с две остриета, тъй като прекаленият брой туристи превръщат града в дестинация, която не е никак приятна да бъде посетена. Управата на Дубровник въведе ограничения за до 4 хиляди посетители дневно на Стария град.

Разработва се и приложение за мобилни телефони в помощ на туристите. То ще им показва кога кои забележителности са най-натоварени и ще ги насочва към други, на които в момента няма много хора.