Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп пренесе битката на икономическия фронт.
Тръмп пренесе битката на икономическия фронт.

Възможно ли е Доналд Тръмп да свали от власт турския президент Ердоган?

Само с едно намигване той успя буквално да срине турската лира. Може само да се гадае как ще реагира разклатената икономика, ако US президентът се заеме с този въпрос по-сериозно.

Санкциите, които причиниха катаклизмите от последните дни, на пръв поглед не са нищо особено. Тръмп увеличи наказателните тарифи върху вноса на турския алуминий с 20% и на стоманата - с 50%.

Експортът

им за САЩ е 1 млрд. и 60 млн. долара. Това заедно с наложените мита върху металите през юни означава, че загубите за Турция ще са около $1,3 млрд. За страна с брутен вътрешен продукт над $860 млрд. това е толкова малка сума, че

не би трябвало да предизвика почти никакъв ефект

Въпреки това този жест на Тръмп се оказа истинска буря с опустошителен ефект.

Само за няколко дни лирата загуби 15% от стойността си и по всичко личи, че спадът ще продължава,

докато Ердоган не смени курса

Причината е, че от доста време турската икономика е гигант с глинени крака. Лирата само от началото на тази година загуби 50% от стойността си, но е факт, че тя се обезценява от години.

Само за илюстрация - откакто Ердоган стана президент през 2014 г., турската лира се срина с повече от 66%, сочат данни на проф. Стив Ханке. Но според мнозина и тази цифра не е точна, защото през 2013 г. тя се търгуваше за над 1 лев, а в момента официалният й курс у нас е 25 стотинки, като

в чейнджбюрата вече се продава за 10 стотинки

Тоест обезценяването е в пъти, а не в проценти.

Една от причините за това е хроничната инфлация, която според управляващите е 15%, но според повечето анализатори многократно надхвърля тази цифра. Според изчисленията на проф. Стив Ханке тя е 85 на сто. Именно затова турската икономика трябва да се справя с непосилните лихвени проценти. За последно централната банка в Анкара обяви, че едноседмичната

лихва за рефинансиране е 17,75%

В тази ситуация е истинско чудо, че бизнесът в южната ни съседка все пак се държи на повърхността. Въпреки това експертите са наясно, че това е само защото износът на повечето масови стоки за ЕС е безмитен. От тази гледна точка Ердоган има огромни предимства пред всички останали партньори на Стария континент. Експортът на Турция за Европа винаги е бил над 10 към едно в нейна полза. Благодарение на това в страната влизат свежи капитали в евро, които през тези 4 години

балансираха срива на лирата

Затова Ердоган често плаши ЕС, че може да пропусне големи групи бежанци към Европа, но той много добре знае какво ще стане след това. Ще последват санкции и мита и турските стоки ще станат абсолютно непродаваеми в Европа. А когато притокът на капитали от износа спре, тогава може само да се гадае накъде ще поеме слаломът на турската лира и колко месеца ще изкара Ердоган на поста си.

От тази гледна точка жестът на Тръмп бе само едно подсещане, че САЩ могат да разширят санкциите си.

Вероятно затова в израз на тотално безсилие Ердоган призова турците да извадят златото, доларите и еврото си изпод дюшеците и да ги продават, за да си купят лири и да подкрепят националната си валута. Естествено, никой не го послуша, напротив това още повече засили паниката и ще е цяло чудо, ако банките успеят да се задържат на повърхността.

Ердоган най-вероятно е калкулирал какво го чака, ако започнат масови фалити, и затова най-вероятно той ще промени курса. Също както постъпи и с Москва, след като турските военни свалиха руския изтребител. Тогава Путин наложи санкции, спря вноса от Турция и туристическия поток за там и Ердоган бе принуден спешно да се договаря с него. Путин се възползва по най-добрия начин от ситуацията, за да забие поредния си клин в Алианса. За "извинение" той поиска Ердоган и натовска Турция да купят от Русия зенитни ракети C-400.

От тази гледна точка въпреки протестите на САЩ турският президент няма полезен ход. Може би затова той допусна грешката с ареста

на американския евангелистки пастор Андрю Брънсън. Ердоган смяташе, че той е твърде ценен за щатския президент - над 80% от евангелистите в САЩ гласуваха за Тръмп на изборите. Опитът на турския лидер да изтъргува пастора, за да смекчи позицията на Тръмп, обаче бе фатален.

Но обиграният милиардер пренесе битката на икономическия фронт, където Ердоган няма шанс. Тръмп знаеше как ще реагира разклатената турска икономика на намигването му и сега чака кога турският лидер ще му се обади, за да му се извини.

Ще открие ли нови съюзници Ердоган, четете в хартиеното издание. 

Ердоган опита хеттрик с Тръмп, но в първия рунд милиардерът го надигра.
Ердоган опита хеттрик с Тръмп, но в първия рунд милиардерът го надигра.
Заради предстоящите избори в САЩ арестът на американския пастор Андрю Брънсън се превърна в огромен скандал.
Заради предстоящите избори в САЩ арестът на американския пастор Андрю Брънсън се превърна в огромен скандал.