Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

19-годишният Мбапе си даде премията от мондиала за хоспитализирани деца.

Хърватските футболни национали се наредили около кръглата маса, за да вземат рицарско решение. На едно от момчетата му дошла прекрасната идея отборът да дари за благотворителна кауза 23-те млн. евро, спечелени на световното първенство. Всички единодушно гласували "за", а парите щели да бъдат похарчени за ваканцията на дечица, чиито родители нямат възможност да ги заведат на море.

Благородният жест трогна цяла Хърватия, след като местни медии разпространиха новината, дошла уж от треньора на националния отбор Златко Балич. Със своя жест Модрич и компания направиха добро впечатление още в Англия и България, където също надълго и нашироко се коментира благородството да се откажеш от толкова много пари в името на детските усмивки.

После дойде голямото разочарование. Оказа се, че новината за невижданото дарение е пълна измислица. Изфабрикува я хърватски общественик, който написал във фейсбук как в един паралелен свят вторите в света щели да си дарят премиите, за да натрият носа на алчните политици. Никой не обърнал внимание на тази подробност и така фалшивата новина набра скорост като огромна снежна топка.

Виновникът за голямото объркване Игор Премужич опита да се измъкне с емоционални оправдания, но сънародниците му едва ли скоро ще му простят. Ударът е твърде тежък. Цялата нация повярва, че на този свят все още има достатъчно добро, олицетворено от футболните им любимци, които преди това извършиха истинско геройство на световното. Да, подвигът на мондиала си остава, но легендата за благородните рицари беше стъпкана в прахта.

И все пак доброто съществува, а по тази земя се разхождат достатъчно успели и богати спортисти, които могат да отделят от личното си благо, за да помогнат на тези, които нямат и никога не са имали.

Интересното е, че именно сред хърватите се намери футболист, който насред огромната слава, възхищение и богатство не забрави кой е, откъде е тръгнал и с какви хора е живял, преди съдбата да му прати златното птиче на рамото. Става дума за 24-годишното крило Анте Ребич, който игра много силно на световното и сега е основна трансферна цел на "Байерн" (Мюнхен). Но не това е важното в случая.

Приятел на Ребич разказа история за неговата доброта, въпреки че на терена го раздава доста гаменски и нерядко влиза в конфликт със съперниците си.

Един ден Ребич отишъл на гости на свои роднини в градчето Имотски, което е на 45 минути от родния му Сплит, и поискал списък с хората, които дължат големи суми пари на банки, магазини или на държавата. Местните помогнали на Ребич да отсее тези, които са притиснати от немотията, от тези, които са задлъжнели под тежестта на някакви пороци. Ребич платил дълговете на първите и си заминал, без да изисква да му вдигнат паметник в центъра на града.

За тази история се разбра след световното и погрешно беше интерпретирана, че хърватският национал е похарчил премията си от мондиала. Ребич го е направил преди голямото шоу в Русия, но в случая това едва ли е най-важното. Той е скандалджия и понякога простак на терена, но извън него показва другото си лице, които би трябвало да е пример за всички известни футболисти, лекоатлети, борци, боксьори и въобще за всички заможни спортисти по света.

Ребич обаче не е единствената звезда от световното в Русия, която показа невероятна щедрост При това с огромна сума, спечелена на мондиала.

Най-нашумелият футболист от световното Килиан Мбапе е млад, но вече знае - трупането на състояние не е задължително признак за разболяване от алчност.

Мбапе изкара добри пари от участието си на мондиала. Платиха му по 19 хил. евро за всеки мач, в който участва, а той не пропусна нито един двубой.

Наградиха го и с 300 хил. евро за световната титла. Получи се закръглена сумичка, която звездата на ПСЖ дари за по-лесния достъп до спортната площадка на хоспитализирани деца. "Имал - дал", пак ще се произнесат родните авторитети. Е, да, но много други имат, а не дават. Въпрос на личен избор и светоусещане.

Мбапе явно се е почувствал по-добре от мисълта, че може да сподели своето с хлапета, които никога няма да имат неговия наистина страхотен живот.

Жестът на 19-годишната френска надежда ни кара да се замислим - даряват ли наистина богатите в спорта?

На този въпрос трудно може да бъде даден еднозначен отговор. Има страхотни примери за проявена човещина, подплатена със съответната парична сума. Има и такива като боксьора Флойд Мейуедър, който се снима как гори стодоларови банкноти и спи върху постеля от пачки в зелено, но не се сеща да похарчи излишните милиони за мъже, жени и деца, които не могат да изплуват без чужда помощ.

В България рядко се чува голям спортист да е дарил своята премия от спечелено състезание за благотворителна кауза. Разбира се, подобна суша в добрите новини може да се дължи и на желанието на успелите българи в спорта да запазят в анонимност своите благотворителни жестове. Нерядко даряването се превръща в

нож с две остриета Нормалните хора изпитват благодарност и гордост от постъпката на по-именития си сънародник. Ненормалните завиждат или омаловажават постъпката с характерния нашенски израз "Имал - дал". За съжаление дарилият нерядко е атакуван от десетки и дори стотици хора в беда, които търсят кой да им подаде ръка. Звучи бездушно, но е факт - няма как един по-заможен човек да помогне на всички, изпаднали в беда.

Точно подобни евентуални усложнения са една от причините повечето редовни дарители да го правят тихо, без да бият камбаните, а в България подобни истории са изключителна рядкост. Но все пак ги има.

Знае се например, че капитанът на националния отбор Ивелин Попов редовно отделя различни по големина суми, за да помага на малки дечица. Преди време играчът на "Спартак" (Москва) дари 500 долара за спасяването на недоносено бебе, родено в седмия месец. На 30-ия си рожден ден Попов купи 300 топки и ги раздаде

на детско-юношески школи в цялата страна. Много други пъти капитанът на "лъвовете" е купувал топки и екипи, за да радва момчетата, които искат да тръгнат по неговите стъпки.

Интересното е, че златните момчета от САЩ' 94 не се прочуха след това с желанието си да помагат на сънародници в премеждие. А те взеха големите пари от световното в доста трудни за държавата времена. Разказват, че героите от онова лудо американско лято не се сетили да почерпят дори служителите на Българския футболен съюз, когато им дали пачките на ръка.

Много от футболните ни легенди след това загубиха голяма част от премиите за четвъртото място. Няколко момчета изгоряха в швейцарска пирамида, а други ошушкаха почти всичко от спестеното, влагайки го в неизгодни бизнес начинания.

Има и изключения.

Красимир Балъков от години е лице на "SOS Детски селища". Магическият халф събира пари с различни мероприятия, но дава и от собствените си. По повод 50-годишния си юбилей Балъков организира пищно тържество, а в поканите беше изрично упоменато да не се купуват картини и мечове, а да се събират пари за детските селища.

Натрупват се над 17 хил. лева, които отиват за благотворителната кауза. Друг много сериозно ангажиран с нещастието на хората популярен спортист е Стилиян Петров. Той успя да надвие левкемията, а битката с коварното заболяване явно промени Стенли и го накара да се замисли за много други хора, които са изпаднали в безизходица.

Някогашната звезда на "Астън Вила" и националния отбор отделя огромни суми от личните си спестявания, за да помага. Преди време той дарява 300 хил. лева, за да продължи борбата на малко момиченце с онкологично заболяване. Петров настоява тогава дарението да не става публично достояние. Той притежава и

фондация, която помага на болни от различни видове рак

"С времето научих и разбрах как тази болест влияе върху живота на толкова много хора. Това може да се превърне в много скъп процес за семействата, тъй като изисква много пътувания, хотели, скъпо медицинско обслужване. Целта на моята фондация е да бъде в помощ на хората, когато бъдат диагностицирани с тази болест", разказваше навремето Стилиян.

Има и друг много подходящ начин да помагаш, без да харчиш от собствените си пари. За да влезеш в тази схема обаче, трябва да имаш достатъчно успехи на терена, пистата или в спортната зала. Най-често спортните ни звезди от близкото и по-далечното минало участват в търгове с техни вещи от славните им футболни времена.

Но има и други начини. Примерно волейболната ни звезда Матей Казийски помага на хора, които не познава и едва ли някога ще срещне в живота си. През 2008 г. той дари премията си от 10 хил. лева за третото място на Световната купа в Япония на "Пирогов".

Да споделя своето с чуждите е черта от характера и на Кубрат Пулев. Кобрата заедно с брат си Тервел често посещават домове за сираци и радват децата с подаръци. Същото прави, когато може, и единственият ни представител в Световната кеч федерация Мирослав Барняшев, който за пред американците се представя с псевдонима Александър Русев. Със сигурност в спорта ни има много други популярни и не толкова имена, които даряват от спечеленото на терена или на пистата.

Важно е да се отбележи, че благотворителността винаги, ама абсолютно винаги, трябва да е доброволен акт. Само тогава има смисъл. Всякакви натруфени мероприятия, които задължават участниците в тях да дарят, за да съберат още малко фалшива популярност, са напълно безсмислени и рядко постигат някакъв положителен ефект.