Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Казахстан Денис Тен беше посрещнат като национален герой, след като донесе единствения медал на страната от зимната олимпиада.

Бронзовият му медал във фигурното пързаляне беше със стойността на злато по време на олимпиадата в Сочи. Това беше единственото отличие за Казахстан на зимните игри и властите съвсем естествено наградиха както подобава героя Денис Тен.

Парите и облагите обаче не бяха нищо в сравнение с любовта на хората. При завръщането си в столицата Астана на медалиста рядко му се отдаваше да стъпи на твърда земя. Навсякъде го носеха на ръце.

Всичкото това щастие застигна Денис Тен през 2014-а, а преди няколко дни хора, които тогава сигурно са скандирали името му, го наръгаха при абсолютно нелеп уличен скандал.

Раната не е дълбока, но засяга важен кръвоносен съд Докато пристигне линейка и закара шампиона в болница, той губи три литра кръв и органите му един след друг престават да работят. Медиците правят всичко по силите си, но не успяват да спасят медалиста. Цялата страна е в шок от насилствената смърт на своя любимец. Хората са готови да линчуват убийците на Тен. Най-жалкото е, че става дума за улични гамени, които са се паникьосали в напрегнатата ситуация и ненужно са погубили човешки живот, проваляйки и собственото си бъдеще.

Смъртта на Денис Тен наистина е стечение на лош късмет и човешка глупост.

Популярният спортист забелязва, че двама младежи се опитват да откраднат страничното огледало на луксозния му автомобил. Вместо да потърси помощта на полицията, добре тренираният спортист се затичал и изненадал грабителите в гръб. Започнала кратка схватка, в която единият от бандитите извадил нож и наръгал само веднъж собственика на автомобила. Едно наръгване за сплашване, но то се оказало фатално.

Смъртта на Тен и народното недоволство активизира органите на реда и те успяват за 24 часа да спипат единия от отговорните за смъртта на шампиона. Какво вече стана дума, той се оказва дребен престъпник, който се кълне, че двамата с авера му не са имали намерение да наранят известния спортист. Злото е сторено, а времето не може да бъде върнато назад.

Хората в Казахстан не могат да се примирят, че са загубили своя любимец по толкова нелеп начин. Местните медии от своя страна не спират да припомнят нови и нови емоционални истории за загиналия народен герой.

Тен е роден в Алмати в семейството на наследниците на стар и уважаван корейски род, които се преселват в азиатската държава още докато е в пределите на Съветския съюз. Още в най-ранните си детски години момчето демонстрира разнородни таланти. Той пее и танцува, но също така тренира няколко вида спорт. Особено му върви в пеенето и през 2002 г. се връща с медал от световното по хорово пеене. В същото време свири и на пиано.

В един момент обаче се оказва, че младокът трябва да избере върху кое от хобитата си ще се концентрира и той решава да продължи с фигурното пързаляне.

Талантът му е оценен от популярната треньорка Елена Германовна, която го взима при себе си в Москва.

След седем години упорити тренировки в живота на Тен се появява американският треньор Франк Керъл, който му помага да се отличи над всички останали във фигурното пързаляне, канейки го да тренира в неговата школа в Лос Анджелис. След завръщането си в родината бъдещият шампион продължава да тренира, но и записва да учи специалност, която би му позволила да направи кариера в нефтопреработвателната индустрия.

Успехите му в спорта са безспорни и той печели медали от всички най-престижни състезания във фигурното пързаляне. Обичат го не само заради отличията, но и заради пленяващата му усмивка.

В последните две години Тен не успява да си върне добрата форма след поредица от контузии. Малко преди да загине толкова нелепо, той обяви, че има намерение да напише филмов сценарий, да пътува и да се занимава с фотография. Двама обезумели улични бандити му отнеха бъдещето.

Казахстан скърби за своя любимец, който й донесе медали, престиж и много положителни емоции. Властите обещават да се саморазправят с виновните за смъртта на шампиона, но това едва ли ще отнеме от мъката на хората.

Четете още:

Тийнейджърът, наръгал връстник заради колаж, се върнал на мястото да си вземе очилата. В деня на инцидента 15-годишния се обадил на другото момче, за да си организират бой

Изгоря апартаментът на червения депутат Иван Иванов, неуспял зам.-министър на МВР