Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тибетци искат да получат статут на бежанци и да останат в нашата страна, съобщават от сдружение „Приятели на Тибет в България“. Организират се протести в защита на младите хора, бягащи от религиозно преследване. Надеждите са те да не бъдат депортирани, тъй като тогава ги грози тежка съдба.

200 хиляди тибетци днес живеят в емиграция. Те напускат родината си, официално обявена за неконфликтна зона, и са готови да живеят в тежки условия далеч от дома, защото твърдят, че там не се чувстват свободни. Петима тибетци – на възраст между 22 и 28 години - достигат дори до България, след като преди повече от година избягват от Лхаса, прекосят Хималаите до Непал, откъдето със самолет стигат до Турция. Целта им е Франция, която е една от европейските страни с най-голяма тибетска общност и бързо даваща статут на бежанци от Тибет.

От „Приятели на Тибет в България“ обясняват, че петимата млади хора са заловени на границата с Румъния, след това са настанени в бежански център в село Бусманци. Благодарение на усилията на доброволци са извадени оттам, тъй като са били третирани зле, оставени без пари, без каквито и да е вещи и почти без дрехи. Помощ им предоставят представители на будистката общност в България, сред които и Ивайло Дачов. Той им помага да бъдат настанени в будисткия център в село Копринка, където младите хора признават, че за първи път от много дълго време се чувстват сигурно и добре. Започват да учат български и пожелават да останат у нас. От Будистката общност са категорични, че ще им съдействат да си намерят работа и дом. Те разкриват, че младите хора вече имат много приятели и в село Копринка, и в Казанлък, които са готови да им помогнат. За целта обаче на тибетците им трябва официален статут на бежанци. Страхуват се да не бъдат депортирани, защото ги грози религиозно преследване и дори тежки наказания.

Подали са официални молби за статут, но той им е отказан от Държавната агенция за бежанците. Пак благодарение на доброволци са заведени дела с цел младежите да получат право да останат в страната ни. Въпреки че официално Тибет не се води конфликтна зона, според будистката общност много тибетци свидетелстват, че в родината им не им се позволява да говорят на родния си език, да изповядват свободно религията си, както и да изразяват мнение по политически въпроси. От сдружение „Приятели на Тибет в България“ подчертават: „Включихме се и ние - предоставяхме доклади и материали от международни институции за положението в Тибетския Автономен район, и от солидарност към тяхната нелека съдба, влизахме заедно с тях в съдебна зала на всички съдебни заседания. За съжаление досега българският съд потвърждаваше решението на Агенцията за бежанци. Делата стигнаха и до Върховен Административен съд.“

По думи на Ивайло Дачов съществува доклад на ДАНС, според който петимата тибетци не представляват никаква опасност за националната сигурност на България. Затова от Будистката общност у нас настояват младите хора да получат статут на бежанци. От сдружение „Приятели на Тибет в България“ подчертават: „Искаме да покажем, че българското общество е толерантно, проявява разбиране и съчувствие към хора в беда, които ги грози депортиране, и e готово да помогне за оставането на тези млади тибетци в България.“

В страната ни има още трима тибетци, чакащи решение на Държавната агенция за бежанците, които временно са настанени в лагера за бежанци в "Овча купел".

Те, както и петимата от село Копринка - Сонам, Ринчен, Дордже, Лобсанг и Долма - са специални гости на отбелязването на 83-ия рожден ден на Далай Лама, който се празнува у нас по инициатива на „Приятели на Тибет в България“. Всяка година на 6 юли се събират симпатизанти на Дaлaй Лaмa, приятели нa Тибет, тибетската култура и тибетския народ. От сдружението пишат: „С приятели и съмишленици, този път и с преводачи на томове будистки текстове и на самия Дaлaй Лaмa от посещението му в София преди 27 години, с автора на книгата за Тибет, и за първи път с тибетци, тук в България, празнувахме 83-ия рожден ден на Негово светейшество.“

Сред гостите присъства и един друг тибетец - д-р Сонам Дордже, който е женен за българка. Специалистът по тибетска медицина идва за първи път в България през ноември 2001 година. Роден е през 1972 г. в Северна Индия. Завършил е Тибетския медицински институт „Чагпори“ в щата Даржелинг. През първите пет години изучава теория на тибетската медицина. Две години специализира фармакология – изготвяне на тибетски лекове, както и пулсова диагностика при големия тибетски лекар и будистки учител Трогауа Ринпоче. След завършване на обучението става преподавател в Медицинския институт. Усъвършенства знанията си в клиниката на д-р Долкар в Делхи, един от личните лекари на Далай Лама.

Четете още:

Бежанците са новата идеология

Бежанците ли взривяват банкомати, карат пияни и дрогирани по улиците, обират апартаментите от Люлин до Бенковски