Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хулио Грондона управлява 35 години аржентинския футбол и помогна за световната титла през 1986, но след това даде път на мафията и уредените мачове.

“Това не е световно, а европейско”, възкликнаха специалистите, след като на полуфиналите на мондиала останаха да се борят само отбори от Стария континент. Африканските тимове дойдоха в Русия някак уморени, вяли и без излишни претенции да сътворят нещо запомнящо се. Съвсем друго беше настроението при южноамериканските грандове и по-специално при Бразилия и Аржентина. Двете суперсили се провалиха, а в следващите редове ще изброим някои от основните причини за техния крах на световното.

Трудно се преглъща загуба с 3:4, особено когато си водел с 2:1. В такива моменти спешно трябва да бъде намерен виновник, за да опере пешкира. В Аржентина не се бавиха много и стовариха всичко върху плещите на треньора Хорхе Сампаоли. Той между впрочем беше намразен от целия свят. Лошата игра на "Ла Албиселесте" на световното в Русия даде кураж дори на български "специалисти" да го обявят за най-слабия национален селекционер в историята на аржентинския футбол. Не се мина и без клюките на английските таблоиди, че в съблекалнята наставникът си мълчи гузно, докато Лео Меси реди състава и раздава конкретни задачи на съотборниците си.

Клетият сеньор Сампаоли беше принуден да чуе много лоши приказки по свой адрес. Най-изненадващо той запази поста си поне до следващото събрание на Аржентинската футболна централа. Говори се, че шефовете му нямат пари в касата да му платят неустойката.

Въобще много неща се говорят за моментното състояние на аржентинския футбол и те не са никак приятни. И нямат нищо общо с треньорските качества на Хорхе Сампаоли, който се прочу у нас с уникалната си прилика с Орхан Мурад. Зад провала на гаучосите стоят усилията на много хора и най-вече на покойния вече бос на местната футболна централа Хулио Грондона. Починалият на 82-годишна възраст чиновник се превърна в истински диктатор за аржентинския футбол. И също като повечето диктатори в началото поне той свърши добра работа, но след това се окопа във власт и пари, забравяйки да работи за общото благо.

Грондона идва на власт през далечната вече 1979 г., или само 12 месеца след като гаучосите печелят първата си световна титла. Той работи добре и през 1986-а Аржентина отново е на върха, а феновете се готвят за дългогодишна доминация на "Ла Албиселесте". Босът Грондона обаче насочва усилията си към собственото си издигане. Демонстрира талант в тази област и се издига до дясна ръка на Сеп Блатер, заемайки вицепрезидентското място във ФИФА.

Годините си минават, а босът на аржентинския футбол все повече богатее и затъва в разкош. През това време гаучосите уж все са на крачка от нов голям успех, губейки два финала на световно през 1990 и 2014 г. 17 дни след втория злополучен финал с Германия през 2014 г. масивен инфаркт убива несменяемия шеф, а наследниците му не следват принципа, че за умрелия се говори или само хубаво, или нищо.

Сега, 4 години по-късно, наследниците на Грондона все още не могат да се справят с тежкото му наследство.

За сметка на това има за какво да се оплакват. В последните години от управлението му аржентинският национален отбор е превърнат в панаирджийска мечка. Гаучосите пътуват по света и играят със съперници, които имат достатъчно пари, за да си платят за това удоволствие. През това време изключително плодотворната детско-юношеска школа в страната започва да губи инерция и все по-малко талантливи юноши намират път в мъжкия футбол. Непобедимите някога младежки формации на южноамериканската страна също вече не са страшилище за своите съперници.

Много страда и вътрешното първенство. Грондона управлява на принципа - дай ми нещо днес, а утре аз ще ти върна услугата. Големите грандове

получават това, което искат,

но за сметка на това не дават и дума да се издума за промяна в управлението на аржентинския футбол. Липсата на правила и наказания за провинилите се помага и на местните мафиотски структури да се настанят удобно по аржентинските стадиони. Големите агитки са в услуга на наркокартелите, а много от мачовете са уреждани преди първия съдийски сигнал с цел да бъде облагодетелствана тотомафията.

Проблемите в клубното първенство няма как да не се отразят и върху националния отбор. Дори геният на Меси не е достатъчен на гаучосите да се върнат на пътя на победата. Показен за моментното състояние на "Ла Албиселесте" беше тоталният хаос около подготовката на тима за световното. Меси и компания ядоха здрав бой от Нигерия и Испания, а контролите с Израел и Никарагуа пропаднаха в последния момент. Звездите на тима пък се оплакаха, че навсякъде ги настаняват в изтърбушени хотели, за да бъдат пестени пари. Сигурно някой ще каже, че няма как точно заради това да бъде обвиняван бившият шеф на аржентинския футбол, който вече 4 години не е на този свят. Само че номерата с евтините хотели са въведени именно по негово време. Грондона обичаше да повтаря назидателно, че парите са на привършване, а в същото време името му е забъркано във футболни далавери за десетки милиони.

След кончината му започна боричкане за властта в Аржентинската футболна централа, а сегашният бос Клаудио Тапиа не демонстрира желание за тотален рестарт на клубното първенство, а оттам и на държавния тим. Лесно може да се предположи, че за "Ла Албиселесте" тепърва предстоят тежки времена, след като Лионел Меси не желае да играе повече за националния, а и други от старите кучета ще напуснат. На този етап не е ясно кой ще ги замести.