Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралица Елизабет ІІ има подготвена реч какво би казала на поданиците си, ако има Трета световна война война, съобщава Би Би Си.

Всъщност словото е написано още през 1983 г. по време на разгара на Студената война и е част от сценарий на Великобритания как да реагира при ядрена заплаха. Някои части са осъвременени.

Тя започва все едно е 4 март с припомняне как преди три месеца се обърнала към британците за Рождество Христово, преди да сподели колко е била огорчена да научи за избухването на Втората световна война.

„Никога няма да забравя скръбта и гордостта, които почувствах, когато заедно със сестра ми се сгушихме до радиоприемника и слушахме вдъхновяващата реч на баща ми на този паметен ден през 1939 г. Нито за момент не съм си представяла, че може да ми се падне такъв ужасен и тежък дълг. Но каквито и терористични атаки да ни очакват, ще се опрем на тези качества, които помогнаха да запазим два пъти свободата си през този тъжен век.

Знаем, че днес ни дебнат повече опасности, отколкото във всяка друга епоха в нашата дълга история. Противникът не е войник с пушка, нито дори пилот, който хвърля бомби над градовете ни, а е смъртоносната сила на технологиите.

Моето послание към вас е просто. Помогнете на тези, които не могат да се справят сами, на тези, които са самотни и бездомни и нека семейството ви да бъде център на надежда и живот за тези, които се нуждаят от това.

И докато се стремим да се борим заедно с новото зло, нека да се молим за нашата страна и за добрите хора, където и да са те.

Господ да ви благослови!"

Четете още:

Меган за Хари: Той е най-добрият съпруг на всички времена

Княз с българска кръв е 123-ти в реда за британската корона. Майка му Милена сбъдва мечтата на всяко момиче - бяга от комунизма, спечелва конкурса “Мис Ню Джърси”, а навръх Свети Валентин се омъжва за принц