Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Историята изглежда се повтаря, и то не за добро. Няколко часа преди първия съдийски сигнал на срещата между Нигерия и Аржентина на Мондиал 2018, звездата на африканския отбор Джон Оби Микел научава смразяваща новина.

През 2011 година е първият път, в който бившият халф на Челси губи баща си. Па Микел Оби се връща от работа, когато го нападат петима мъже във военни униформи. Той ги моли да го оставят, но те го завличат в храстите, след това го тикат във ван, в камуфлажни цветове и духват. "Не знаех, че автомобил може да се движи толкова бързо", разказва Па, след като е освободен седмици по-късно, а похитителите му са задържани.

Годината е 2017. Докато пътува към стадиона с националния отбор на Нигерия, Оби Микел получава обаждане. Гласът в слушалката твърди, че баща му е отвлечен отново и животът му виси на косъм, ако десетката на Нигерия си отвори устата.

Сцената на престъплението е подобна - Па Микел Оби отивал на погребение с личния си автомобил, когато група мъже, облечени в полицейски униформи, го спрели. Оказали се членове на нигерийска престъпна група.

Те завлекли мъжа в своята кола и изчезнали.

"Играх, докато баща ми бе в ръцете на бандити. Трябваше да потисна травмата. - разказва Оби след мача. - Получих обаждане четири часа преди първия съдийски сигнал, за да бъда уведомен какво се случва. Бях разсеян, особено емоционално, защото трябваше да взема решение дали психически съм готов да играя. Не знаех какво да правя, но бях убеден в едно - че няма как да разочаровам 180 милиона нигерийци. Просто се наложи да изключа мисълта за отвличането временно и да играя за страната си. Само най-близките ми приятели бяха наясно със случващото се", разказва сега Оби Микел и добавя, че баща му е освободен, но се намира в болница, защото в продължение на седмица е бил измъчван.

Десетката на нигерийците не споделя с никого своята мъка не само от страх, че нещо ще се случи с баща му, но и защото не иска да развали концентрацията на отбора преди важния мач с Аржентина. Оби получава и второ притеснително обаждане, този път от член на семейството му, който казва, че футболистът трябва да се обади на похитителите на конкретен номер, след което получава нареждания да плати откуп.

Па е освободен срещу подкуп от 21 хил. евро и е пратен в болница.

"За втори път изгубих баща си и беше наистина страшно. - споделя пред Би Би Си Спорт Оби и добавя - Днес е той, но утре може да е някой друг. И това наистина е притеснително."

С какъв призив се обърна към правителството си нигерийският национал, четете в хартиеното издание

Още по темата:

Нигерийците със забрана да водят рускини в хотела на световното

Играчите на Аржентина искат незабавно уволнение за селекционера Сампаоли