Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как арестът съсипа здравето на Иванчева. Кметицата е с пародонтит, полидермит, стомашни болки и риск да остане бездетна Съдът остави Десислава Иванчева в ареста, въпреки че тя искаше да направи последния си опит за зачеване чрез инвитро. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Тя е на път да бие по болести Големия Маргин, който се появи с инвалидна количка в съда

Двустранна дискова херния извади Иво Карамански от карцера, за да спечели републиканско по гребане

Екскметицата на район "Младост" Десислава Иванчева е на път да бие голяма част от българския криминален контингент по заболявания, получени в условията на арест.

Силовите лидери на родния ъндърграунд са световноизвестни със своята болнавост при всяко, дори кратко лишаване от свобода.

Всички помнят как

Големия Маргин се появи от ареста в съдебната зала в инвалидна количка

заради изнанадващо наложила му се операция.

Най-велик в историята обаче завинаги ще остане Иво Карамански, който беше пуснат от ареста заради двустранна дискова херния, за да спечели дни по-късно на свобода републиканско първенство по гребане.

След по-малко от 3 месеца "на топло" обаче задържаната заради вземане на рекорден подкуп Иванчева слага в малкия си джоб целия криминален контингент с половин дузина болести, отключени от зрелищния арест пред сградата на БСФС в центъра на София.

Миналата седмица тя поиска свободата си, като изтъкна пред съда, че от лошите хигиенни условия в карцера здравето й значително се е влошило.

"В ареста направих паникатаки, развих клаустрофобия и всички зъби започнаха да ми се клатят." Така Иванчева накратко описа здравословното си състояние.

Малко след задържането й

тя е направила и невродермит,

който не е излекуван и до момента. Към тях се добавят изострено бъбречно заболяване и киста на хипофизата, които са отпреди сблъсъка с правосъдието.

Има един аргумент в молбата за освобождаване, с който обаче Иванчева изненада съдебния състав - желанието й да стане майка.

Преди ареста тя е правила инвитро процедури и лекарите установили, че има шансове, въпреки че е на 44 г.

"Искам да зачена и да родя дете, което ще бъде 4-то поколение младостчанин", отсече емоционално Иванчева.

"В момента тя е на границата на периода и има буквално последна възможност, за да направи процедурата - разказа пред "168 часа" адвокат Марин Марковски. - Затова трябва да излезе от ареста."

Според експерти успехът на процедурата е под въпрос, защото за нея са необходими спокойствие и съвсем друг начин на живот, а в момента стресът и влошеното здраве работят срещу желанието на Десислава Иванчева.

Каква е практиката на съда в подобни случаи

"Назначава се експертиза, а експертът решава дали обвиняемият да остане в ареста - разказва защитникът. - Когато се отнася за здравето на човека, лекарите в повечето случаи са единодушни, че конкретни заболявания могат да се влошат, но не са чак толкова опасни за здравето. По тази причина експертите оставят хората да се лекуват в ареста. Не мога да ги разбера, една млада жена, която се бори за повече зеленина, е задържана без доказателства, а желанието й да има детенце не се приема."

При Иванчева успешната инвитро процедура може да бъде осуетена не само от условията в карцера, но и от множеството й заболявания.

"На 25 април

тя влезе по спешност в затворническата болница

и остана там 15 дни - споделя Марин Марковски. - По тази причина ние изложихме болестите й в съда с искането кметицата да бъде освободена, защото има риск за здравето й."

По думите му всичко започва още с влизането в ареста на Иванчева поради стреса, който изживява, и лошите и нехигиенични условия на килията.

"Когато задържаха Иванчева, тя беше публично малтретирана, унизена и измъчена пред цялата държава - категоричен е Марковски. - Има текст в Наказателния кодекс, според който не могат да се извършват процесуално-следствени действия, които са за сметка на честта, достойнството и здравето на обвиняемия.

Но това, което се случи с нея, беше началото на едно ужасяващо отношение. Това беше демонстрация, чрез която да се покаже, че има успешни ходове в корупцията."

Според юриста всичко това в един момент се натрупва и започва да влошава здравето.

"Арестът е място, където човек не може да издържи дълго време, без да се влоши здравословното му състояние - споделя Марковски. - Най-често се получават белодробни проблеми заради задуха там, а липсата на хигиена води до други болести.

Въпреки нарушеното здравословно състояние на кметицата и желанието й да има дете

съдът не я пусна

на свобода

Оставиха я в ареста със становището, че няма опасност тя да се укрие, но има риск да извърши друго престъпление.

"От ареста е принуждавала свидетели да променят показанията си", аргументира се съдия Биляна Вранчева.

Според прокуратурата Иванчева е пращала бележки на обвинения с нея бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Институцията твърди, че в тях тя го моли да промени показанията си, дадени пред разследващите, така че защитните им версии да се уеднаквят.

"В ареста е позволена т.нар. организирана кореспонденция - споделя Марковски. - Чрез нея се дава възможност обвиняемите да разменят бележки помежду си. Много е важно обаче какво точно е съдържанието на тези листчета. Написаното уж е пуснато тайно, но съдържанието му е явно. Прокуратурата ги използва, но не ги показва."

По думите му няма как тя да е написала подобно нещо, защото в СРС-тата, използвани за делото,

Иванчева навсякъде обяснява, че иска градинки и дървета

"Оказа се, че предприемачът Александър Ваклин, от когото се твърди, че е поискала подкупа, се е оплаквал по телефона на бившия кмет на "Младост" Дюлгеров, защото Иванчева го е изгонила от кабинета си. Прокуратурата спекулира с това, че Иванчева е осъществила натиск върху колеги, но каква е логиката в случая, след като те вече са разпитани? Тя няма полза да уговаря другите да лъжат, защото е арестувана и отстранена, а нейният авторитет е поставен под въпрос."

По думите му нелепото е, че свидетелите нямат отношение към предмета на обвинението, защото то е за искане и получаване на рушвет.

"Не може да се докаже подкуп,

като се разсъждава дали тя е закъснявала за работа, или е била нервна на съвещанието, или се е държала грубо с някои от служителите - въмущава се адвокатът. - Това няма отношение към предмета на обвинението."

По думите му доказателствата по делото са обясненията на Иванчева, на зам.-кмета Петрова, показанията на Дюлгеров и едно веществено доказателство - парите. Те са събрани в началото на делото и с тях ще приключи всичко. Според него в това дело се използва една много притеснителна практика, появила се наскоро.

"Съдиите, които са били по мерките, могат да бъдат и съдии в съда - обяснява Марковски. - И сега, когато същите гледат делото на Иванчева, казват, че няма да разглеждат подробно доказателствата по случая и така я оставят в ареста. А това е абсурдно, защото тя може да ги съди за това в последствие."

Според него трябва да се преразгледа подробно казусът с прахта от фалшивите пари по Иванчева.

"Експертизата, която дадоха на мен, показва, че веществото от белязаните пари е намерено по външната част на дясната ръка - разказва адвокатът. - Това се е получило, защото, когато са задържани, полицаите започнали да броят парите над протоколите и след това тези документи са дадени на Иванчева, за да ги подпише. В крайна сметка, ако тя е броила парите, трябваше да има от светещото вещество на определен брой пръсти и от вътрешната страна на ръката, а не от външната. От прахта е имало и в колата по жабката, но там са влизали полицаи.

Защо обаче няма отпечатъци на Иванчева по тези места,

особено в кашона с парите? Ясно е защо - защото не ги е пипала."

До момента тези пари са една голяма тайна. Банкнотите не са показвани пред съда и пред адвокат Марковски, но това рано или късно трябва да се случи.

Според него, въпреки че Иванчева е все още в ареста, доказателствата срещу нея не са достатъчни, за да бъде осъдена.

Марковски в момента обжалва на втора инстанция оставането й в ареста.

Четете още:

Оставиха Иванчева в ареста

Един ден на скандалната кметица на "Младост" Десислава Иванчева

Иванчева влязла в затворническата болница, никой не казва защо

Няма доказателства срещу Иванчева

Коментара ()

Вашият коментар