Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаният за смъртта на сестра си Борислав Стоянов.Снимки:Елена Фотева
Задържаният за смъртта на сестра си Борислав Стоянов.Снимки:Елена Фотева

Съдът го остави в ареста, въпреки молбите на 55-годишния мъж да се прибере при 3-годишната си дъщеричка

"Не съм бил сестра си, не смятам, че аз съм я убил. Напротив, три пъти виках лекар. Не веднъж съм я спасявал от тежкия й алкохолизъм. Двамата сме близки от деца, но тя от 16-годишна пиеше, от тогава е алкохоличка. Може би родителите ни имат някаква вина, че не предприеха принудителни действия. Много я обичам, Бог да я прости. Не знам дали е погребана дори, за което ми е много мъчно".

Това е само една малка част от всичко, което каза в Бургаския окръжен съд преди минути 55-годишният Борислав Стоянов, обвинен за смъртта на сестра си Десислава.

В съдебна зала той се отрече от част от показанията пред полицията, в които признава, че е ударил сестра си.

"Беше обикновена караница, след това тя излезе от стаята сама и спокойна. После ми се обади майка, че на сестра ми й е зле", разказа Борислав. 

49-годишната Десислава Стоянова издъхна в УМБАЛ Бургас на 19 юни, а аутопсията показала, че тя е с разкъсани черен дроб и жлъчка. Прокуратурата повдигна обвинение на брат й Борислав за причиняване на смърт по непредпазливост. Според разследващи на 17 юни двамата се скарали в къщата, в която живели в Созопол и Борислав я ударил с юмруци и ритници в областта на корема.

В съда днес стана ясно, че Десислава е страдала от тежка цироза на черния дроб , но въпреки това продължавала редовно да пие. Не веднъж за нея е викана Бърза помощ, тъй като изпадала в кризи.

Според прокуратурата обаче след като я ударил няколко пъти в корема, знаейки за сериозното й заболяване, Борислав не казал на лекарите за побоа, опитвайки се по този начин да прикрие деянието си.

Окръжният прокурор Андрей Червеняков поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Защитата на обвиняемия - адвокат Стефан Първанов от САК настоя за по-лека мярка, твърдейки, че клиентът му не е нанасял побой над сестра си. Освен това юристът заяви в съдебната зала, че Борислав Стоянов има онкологично заболяване и страда от високо кръвно. Той обаче не успял да се сдобие с медицински документи за днешното съдебно заседание.

"Искам да не бъда задържан, за да се грижа за 3-годишната си дъщеря. Отглеждаме я сами с майка й, с която живея в Созопол. Не се смятам за криминално проявен", каза 55-годишният Стоянов.

Въпреки молбите му окръжната съдийка Петя Георгиева го остави в ареста.

Адвокат Стефан Първанов държа дълга пледоария в съда..
Адвокат Стефан Първанов държа дълга пледоария в съда..