Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росица Димитрова си направи селфи на конференцията в Ню Йорк.
Росица Димитрова си направи селфи на конференцията в Ню Йорк.

Докато майките на деца с увреждания протестираха, Росица Димитрова пътуваше с най-големите баровци в самолета

Зам.-министърката Росица Димитрова, която се прочу единствено с луксозния си воаяж до Ню Йорк за 8300 лв., подаде оставка и се раздели с поста си. По неофициална информация се разбра, че й е поискана.

"168 часа" попита в социалното министерство дали билетът е купен в рамките на обществената поръчка, но оттам нямаха информация. Правилата в държавните структури са, че всичко е съобразено с Наредбата за командировките в чужбина. Според нея

се одобрява годишен бюджет,

с който ведомството купува самолетни билети от фирма, избрана чрез обществена поръчка.

При разделянето с поста си през сълзи Росица Димитрова заяви, че в този период е трябвало да бъде в Чили.

"Бях командирована в последния момент. В същия период трябваше да бъда в Чили, където държавата не заплаща една стотинка - споделя Димитрова. - Прекратиха ходенето ми там и ме командироваха в Ню Йорк. Министърът ме командирова, няма как сама да се командировам или да определя какви билети ще ползвам, или колко време ще остана."

Подалата оставка обясни, че цената е висока, защото в последния момент е решено тя и сътрудничката й да пътуват.

Скандалът избухна, след като майки на деца с увреждания вече над седмица протестират пред парламента и спят в палатки, а министерството плаща огромна сума за полета на Росица Димитрова и още един експерт. Оказва се, че за самолетни билети само за една командировка ведомството е платило над 16 хил. лв.

Нелепото в случая е, че зам.-министърката представлява България на форум, посветен на хората с увреждания, който се състоя между 12 и 14 юни. По същото време в София течеше скандалът около подаването и оттеглянето на оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков заради протестите на майките на деца с увреждания.

Въпреки че поканата за форума е дошла още през март в министерството, билетите са взети буквално в последния момент.

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна,

след като съм видяла цената - споделя зам.-министърът пред Би Ти Ви. - Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-голямата конференция по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания. Там България имаше възможността да се представи и получи похвали от всички страни, включително от Върховния Комисариат по правата на хората с увреждания."

За какво са били похвалите, след като протестите на майките на деца с увреждания не са спирали от 2 месеца и дори премиерът Бойко Борисов се възмути от безхаберието на чиновниците, не е ясно.

"Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента - коментира Росица Димитрова. - Най-важното е, че

изпълняваме правителствената програма

с пълна сила. Важното е, че сме взели участие в този най-голям форум."

Запитана какъв е резултатът от събитието, зам.-министърът посочи, че акцентът бил върху закриването на всички институции за деца с увреждания.

Росица Димитрова твърди, че между ведомството и майките на инвалидите тече диалог, чиято цел е създаване на политика, ориентирана към индивидуалните нужди.

Четете още:

Зам.-министър Димитрова през сълзи: Винаги съм съпричастна и съм помагала

На майките не им е работа колко струва билетът на зам.-министърката

До Търново не лети 1-ва класа. Как ще се прибере луксозната зам.-министърка?