Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1945 г. в с. Отешево избиват без съд повече от 1000 души, които не са се отказали от българската си националност

Поводът за ексцесиите над мирното население е от 26 декември 1944 г. Тогава в казармите в Скопие и Щип се разбунтуват няколко хиляди войници и над 100 офицери. Те не били съгласни с дошлата от Белград заповед да отидат на фронта в защита на Сърбия. Декларирали желанието си

войската да се насочи към Солун,

за да се освободят сънародниците от Егейска Македония. Пратениците на Тито Светомир Вукманович-Темпо, Лазар Колишевски и ген. Михайло Апостолски решават, че сега е моментът за разправа с привържениците на "бугарскиот окупатор". Те събират около себе си сръбските офицери и им казват, че

разбунтувалите се

са "бугараши", "ванчемихайловисти", "ВМРО-вци" и "фашисти". Ген. Апостолски прилъгва разбунтувалите се офицери в Офицерския клуб в Скопие, “за да обсъдят въпроса”. Където веднага ги обезоръжават , арестуват ги и ги затварят в подземията на старата турска крепост Калето. След кратък разпит, воден лично от Темпо, само за няколко часа за разстреляни над 70 офицера. Преди разстрела Темпо на всеки казвал:

“Хочеш Солун,

еве ти га...”

Войниците, които вече се били прибрали в казармите. усетили, че с техните офицери нещо се случва, и около 1000 от тях се насочват отново към центъра на Скопие. Там са пресрещнати от добре барикадирали се сръбски партизани, които започват срещу тях безмилостна картечна стрелба. Убитите на площада са около 100, над 900 са арестувани и затворени в Калето. Там са държани повече от месец без хляб, вода и завивки. Почти всички умират от глад и студ.

На 6 срещу 7 януари 1945 година започнало масово изтребление на кметове, свещеници, учители, обикновени селяни из цяла Македония. Използвал се току-що гласуван закон за защита на македонската чест. Така Вардарска Македония насилствено се сърбизира. Официалният обяд на родените в една и съща година премиери след подписването на документа се състоя в македонското село Отешево. За България то има негативен заряд.

Причината е, че през 1945 г., след създаването на Югославия, точно там са избити без съд повече от 1000 души, които не са искали да се откажат от българската си националност.

После

труповете им са били изхвърлени в Преспанското езеро от сърбоманските партизани.

По този повод бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов се възмути в социалните мрежи на 17 юни, в деня на подписването на споразумението.

"Историческото" събитие ще се случи край гръцкото село Псарадес, а официалният обяд ще бъде на македонска територия в селото Отешево. Настроението е приповдигнато, тържествено - пише ексдипломатът. - Но ние помним, че в началото на 1945 г. именно край Отешево, където днес ще обядват Ципрас, Заев и придружаващите ги лица, са избити стотици българи и труповете им са хвърлени в Преспанското езеро.

"Вината" им е била само една - самоопределяли са се като българи. В историографията тези зверства на македонските комунисти сърбомани са известни като

"Македонската кървава Коледа"

Честито подписване, приятен обяд!"

За точните измерения на репресиите през така наречената кървава Коледа или кървав Божик у нас се знае сравнително отскоро.

Според

задълбочените изследвания

на историка Веселин Ангелов само на 7 януари 1945 г., първия ден на Коледа, по списък, съставен от Лазар Колишевски във Вардарска Македония са избити без съд и присъда 1200 българи.