Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметникът на Александър Македонски в Скопие вече ще се казва "воин на кон". СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Паметникът на Александър Македонски в Скопие вече ще се казва "воин на кон". СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Подписаха близо до гроба на цар Самуил и Заев не се отказа от него

Атина може да твърди, че и Ататюрк е част от елинската история, защото е роден в Солун

Скептици: Скопие може да предяви териториални претенции към София

Гърция успя да ни надхитри, като защити историята си чрез споразумението с Македония и докато Скопие ще остави паметниците на Александър и Филип Македонски като спомен от гръцката цивилизация, никой нищо не споменава за монумента на цар Самуил.

Така Атина получи гаранции, че в бъдеще няма да има посегателство върху древната история на елините. А в същото време София, която изигра ключова роля в процеса на интегриране на Скопие към ЕС, не се възползва от шанса да защити националните си интереси.

Нещо повече - може би има символично значение, че

сделката между Зоран Заев и Алексис Ципрас

бе сключена на Преспанското езеро, където на остров Свети Ахил се пазят останките от голяма базилика, до която е бил погребан последният цар на Първата българска държава. Дори само този факт напомня за все още неразрешените въпроси между България и Македония. А чий е цар Самуил, е един от основните исторически спорове.

Все пак на паметника в Скопие не пише дали е македонски, или български, коментира проф. Божидар Димитров. Там само в скоби са добавени годините му на раждане и на смъртта - 997-1014. По-интересното е, че премиерът

Зоран Заев се поклони пред

пред паметника на

цар Самуил в София,

където пише, че е цар на българите.

Повечето историци не смятат, че споразумението между Атина и Скопие ще се отрази пряко върху София. Дори един от най-големите критици на македонизма проф. Божидар Димитров приветства сделката.

"Споразумението между Скопие и Атина не засяга България, защото ние сме признали Република Македония още през 1992 г. - коментира пред "168 часа" проф. Божидар Димитров. - Що се отнася до термина "македонски език", за какъвто пише в документа, това не е въпрос от компетенциите на правителствата, а трябва да се решава от лингвистите. Никой не е искал да признаваме език. Във френската Енцикплопедия на езиците македонският е определен като диалектна форма на българския език."

Според него спорът за името Македония е измислен преди 30 г. в интерес на Белград и Москва. "Чрез управляващата в Скопие тяхна агентура държаха страната извън ЕС и НАТО и пречеха на процеса на ребългаризация на Македония. Сега е безсмислено това да се спира", каза още Димитров. Ако Скопие влезе в НАТО и ЕС, ще изчезнат границите и процесът на ребългаризация там щял да завърши.

Усети го още първия им президент Киро Глигоров, който призна, че

най-голямата опасност

за тях е македонизмът.

Недоволен съм, че думата "македонизъм" се запазва, каза още проф. Димитров. Според него трябвало понятието да изчезне като име на държава. Можело да я кръстят Илирия, Пеония или Югозападна България. Антична Македония не е била там.

Отношението на България към този диспут е както това на Гърция към държавата Косово. Там живеят албанци, но името е част от българското историческо наследство. Никой не се съмнява в това - нито сръбските, нито албанските историци, твърди историкът.

България обаче не протестира срещу името Косово, защото това не е важно. Не е важно какво е името на една държава. В Кипър не живеят кипърци, а гърци, в Австрия не са немци, но говорят един език с германците. В Молдова населението е румънско.

Други специалисти са скептично настроени и смятат, че споразумението от Преспанското езеро би могло да повлияе и върху нашата страна. Доц. Даниел Вачков, член на съвместната комисия между България и Македония за общата ни история, твърди, че името Северна Македония

може да доведе до бъдещи териториални претенции.

"Пиринска Македония чисто географски също се включва в това понятие.

Но Атина може да се похвали не само със запазване на историческото си минало. С признаването на Северна Македония тя има по-големи шансове да й бъде опростен дългът от финансовите кредитори или поне да бъдат договорени по-изгодни условия. Още повече че

задълженията на Атина нарастват постоянно,

откакто сключи първото споразумение през 2010 г.

Гърция няма да бъде така унижавана вече от чуждестранните кредитори, съобщава "Евронюз".

Облекчаването на финансовите плащания формално не е обвързано с признаването на името Северна Македония, но е плюс за Гърция в очите на партньорите й в Европа. Премиерът е в сложна ситуация да жонглира на два фронта.

“Чувствам се като шахматен играч,

който едновременно мести ходове на две дъски, защото в същото време има преговори за дълга - казва Алексис Ципрас. - Надявам се, че ще имаме напредък и при може би най-решаващите разговори за страната в последните 8 г." Срещата му с финансовите министри от страните-членки на ЕС, е в четвъртък.

Брюксел е доволен от споразумението между Гърция и Македония и по още една причина. Ако то се беше провалило, това щеше да увеличи влиянието на Русия и Турция на Балканите. Така Западът печели геополитическата битка. Премиерът Бойко Борисов заяви пред евродепутатите, че сделката ще предотврати намесата в процесите на Западните Балкани от страна на други големи играчи - Русия, Турция и Китай.

Но на полуострова нищо не е така еднозначно. Сделката може да доведе и до това Гърция да предяви претенции за всичко, което засяга Гръцка Македония. Дори до абсурда, че основателят на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк би могъл да бъде смятан за част от гръцката история, защото е роден в Солун, пише аналитичното издание "Глобал рисърч".

Документът уточнява, че името "Македония" и "македонски" в Гърция се възприема като част от елинската цивилизация, история, култура и наследство в района от древността до наши дни.

Ататюрк е роден през 1881 г. в Солун, столицата на Гръцка Македония и на днешния административен район Централна Македония. Регионът се определя като част от елинската история и култура.

Ако гърците предявят претенции към идола на турските републиканци, това ще бъде голяма провокация към Анкара. Президентът Реджеп Ердоган едва ли ще запази мълчание. И без това отношенията между двете натовски страни са повече от изострени. Да не забравяме спора за Кипър и островите в Егейско море.

Американският посланик в Атина Джефри Таят отдавна предсказа, че отношенията на Гърция и САЩ с Турция ще минат през сериозна турбуленция след изборите, след като Атина даде политическо убежище на двама гюленисти, участвали в опита за преврат.

Споразумението ще стане факт, след като бъде ратифицирано от двете страни, което засега не е много сигурно. Националисти протестираха и в Атина, и в Солун, и в Скопие, а по-малкият коалиционен партньор на "Сириза" - "Независимите гърци", заплаши да не подкрепи документа в парламента.

Четете още:

Сега колко Македонии има на брой, че се обърках - гръцка, българска, албанска и македонска Македония

Скандален учебник в Скопие: Цар Самуил освободил македонците от българите. Кирил и Методий не били измислили глаголицата. Тя била отпреди Христа