Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бежанците се вбесиха, след като Унгария затвори границите си.   СНИМКА: РОЙТЕРС
Бежанците се вбесиха, след като Унгария затвори границите си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Себастиан Курц пази границите си с БТР-и, реже парите за бежанците, ако не знаят немски

С проектозакона “Да спрем Сорос” Унгария криминализира помощите за търсещите убежище

Австрия и Унгария затягат законите си, свързани с подпомагане на имигранти. Двете държави демонстрираха неочаквано единство срещу търсещите убежище в ЕС.

Австрийското коалиционно правителство представи плановете си за намаляване на средствата за мигранти, с което

цели възпиране на новопристигналите

Социалната помощ ще бъде ограничена до 563 евро на месец. Тя може да стигне 863 евро, колкото получават и австрийците, но само ако бежанецът изкара теста по немски. На мигрантите също така ще бъде забранено да претендират за подобни обезщетения в продължение на 5 г.

"Основното правило, което ще въведем, е, че немският език ще се превърне в ключ към пълната минимална полза - заяви австрийският канцлер Себастиан Курц. - Това означава, че всеки, който няма достатъчно езикови умения, няма да може да претендира за пълната минимална полза."

Дания също обвърза помощите за имигранти с познаването на местния език и култура. В страната се въвежда задължително обучение по език, демокрация, равенство и християнски празници за деца от райони с мигрантско население. Ако децата не са записани за часовете, детските надбавки и помощи се губят. Програмата, договорена и с опозиционните партии, предвижда 25 часа седмично обучение. Проблемът в страната е сериозен, тъй като

мигрантите вече

са 8,7% от населението й

Неслучайно австрийският канцлер наблегна на факта, че системата за разпределяне на нелегални мигранти между страните от ЕС не работи.

"Ние сме длъжни да спрем незаконната миграция и да обезпечим сигурността на Европа - споделя Курц. - На европейската сцена трябва да се създаде нова миграционна система. Ние трябва сами да решаваме кой може да дойде в Европа, а не трафикантите на хора да вземат тези решения вместо нас."

По тази причина Австрия изгради специална система за проверка на преминаващите през граничните пунктове, за да спре притока на бежанци. Освен това властите издигнаха и огради, за да попречат на мигрантите да влязат в пределите на страната.

Освен това австрийският военен министър Ханс Петер Доскозил обяви, че в района на Тирол са изпратени четири БТР-а "Пандур", а 750 войници са в режим на готовност.

Именно заради това премиерът на Унгария Виктор Орбан намери в лицето на Курц неочакван съюзник и съмишленик. Двамата дори се срещнаха, за да набележат общи мерки за борба с нелегалната миграция.

"Главната задача на Австрия и на Унгария е да спрат незаконната миграция към Европа", обяви Орбан.

Междувременно унгарското правителство внесе проектозакон, който предвижда да се криминализира помощта за нелегалните имигранти, които искат убежище.

Даването на храна на мигранти и отпечатването на листовки с полезна информация за тях ще бъде престъпление в Угария. Освен това конституцията ще бъде променена, за да не могат други държави - членки на ЕС, да прехвърлят мигранти в унгарската страна.

Проектозаконът, наречен

"Да спрем Сорос",

отразява отрицателното отношение към милиардера Джордж Сорос, обвиняван, че насърчава мигранстската вълна към Европа.

След като Вишеградската четворка и Австрия започнаха да провеждат своя антимигрантска политика в Брюксел бяха силно обезпокоени.

Унгария вече изгради ограда с бодлива тел по границата си със Сърбия, а балканските страни въведоха свои ограничения за преминаване на границите в координация с Австрия, с което до голяма степен затвориха пътя към Централна Европа.

Унгария допълнително построи 4-километрова бариера с контролно-пропускателен пункт по границата си със Словения, когато миграционният поток се измести натам. Като изрази готовност да издигне още една на прохода Бренер с Италия в случай на необходимост.

От тази гледна точка постигането на общо европейско решение в края на юни изглежда почти невъзможно.

Виктор Орбан откри в лицето на Курц неочакван съюзник.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Виктор Орбан откри в лицето на Курц неочакван съюзник. СНИМКА: РОЙТЕРС