Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Южноафриканците искат да си правят свой турнир, вбесени от хитрите европейци. Севернокорейските футболисти извършват истински подвиг на Острова, а в родината им ги наказват с доживотен затвор.

Преди да се впуснем в приключението на българския национален отбор по пътя му към мондиала в Англия през 1966 г., ще се пренесем за кратко на стадиона в Дупница през същата година. Местният "Марек" приема "Левски", който си е традиционен дразнител за отборите от провинцията. На пръв поглед нищо и никакъв мач, който обаче се оказва фатален за един от най-добрите български футболисти на всички времена – Георги Соколов.

Крайно амбицираните защитници на домакините се скъсват да ритат Соколето, а един от тях съвсем се самозабравя и чупи крака на нападателя и така го лишава от шанса да участва на световното първенство по футбол в Англия. Четири години по-рано "лъвовете" се класират за първи път за световно и пътуват за Чили, където записват две загуби и едно равенство именно срещу Англия.

Второ поредно класиране за Мондиал е прието като огромен успех в родината ни, а Соколов е считан за сигурен участник на световните финали. Той е участвал на световното в Чили, записвайки името си в историята като най-младия футболист, играл за А отбора ни. На всичкото отгоре Соколето е в страхотна форма преди началото на Мондиала, но жестоката контузия проваля мечтите му.

Жоро Соколов си остава у дома да лекува крака си, а неговите съотборници от националния се отправят към поредното си голямо приключение. Самото им класиране не е никак леко и става факт след един от най-добрите мачове на държавния ни тим в цялата история на българския футбол.

Нашите се падат в една група с Израел и Белгия, като именно „червените дяволи" са сочени от всички специалисти за абсолютни фаворити. Българите обаче изненадващо печелят с 3:0 в София, за да понесат след това съкрушителна загуба 0:5 на белгийска земя. Двата отбора са си взели мачовете срещу Израел и така се налага да играят решаващ мач на неутрален терен според тогавашните правила на ФИФА.

"Трикольорите" заминават за Флоренция, където трябва да се изправят срещу крайно мотивиран отбор пред препълнените с белгийски фенове трибуни на стадион "Комунал". Само че има една важна подробност – отборът ни е пълен със стари пушки, които са врели и кипели в подобни кървави битки. Това е идея на треньора Рудолф Витлачил, който в предишните квалификационни мачове е използвал и по-млади момчета, но във Флоренция праща в устата на лъва ветераните.

Тук е мястото да кажем няколко думи и за наставника, който ни класира на световното в Англия.

Роденият във Виена треньор с чешко-австрийски корени идва в България с впечатляваща визитка. Под негово ръководство Чехословакия се класира за финала на световното в Чили, където губи от Бразилия. Идеята за привличането на Витлачил е на шефа на футболната ни федерация Недялко Донски, който успява да убеди партийните лидери, че на чужденеца трябва да бъде предложена и рекордна за българските стандарти заплата. Това се оказва основен мотив на противниците на Витлачил, които се нахвърлят върху него след вече споменатата тежка загуба с 0:5 в Белгия. Неговият пряк началник Донски обаче демонстрира хладнокръвие и успява да уталожи емоциите, като в същото време съветва треньора да заложи на сигурното във Флоренция.

Напрежението преди решителния мач с нож да го режеш. Нервите на играчите са изпънати до краен предел, тъй като световните медии предричат лесен триумф на белгийците. На сутринта преди инфарктния сблъсък Георги Аспарухов споделя на колегата си и капитан на тима Димитър Ларгов, че е получил странно видение.

"Сънувах, че седя на резервната скамейка и плача", казва той на Ларгов, но последният го успокоява с думите: "Щом си сънувал, че плачеш – значи ще се радваш след края на мача". Така и се случва в крайна сметка. Нашите удържат на първоначалния свиреп натиск и на свой ред емват белгийците. В 20-ата минута Колев намира Аспарухов, който с удар с глава открива резултата.

Съвсем малко по-късно Гунди отново е изпуснат от белгийската защита и удвоява. През втората част "червените дяволи" правят каквото им е по силите и връщат едно попадение. Ситуацията допълнително се усложнява след изгонването на Иван Колев. В критичните мигове блясва звездата на вратаря Найденов, който буквално отчайва противника с великолепните си спасявания. Най-накрая реферът свири последен съдийски сигнал, а в съблекалнята капитанът Димитнър Ларгов припада от изтощение. Нашите са посрещнати като герои на българска земя. Още в самолета на връщане е получена поздравителна телеграма от Тодор Живков. Атаките срещу Витлачил също затихват, поне докато не идват новите проблеми за националния отбор.

За второ поредно световно нашите нямат успех при тегленето на жребия. Попадат в една група с изключително силната селекция на Унгария, както и с Бразилия и Португалия, смятани за фаворити за световната титла. Заслужава си да се отбележи мачът със "селесао", който е пълен със звезди от космически мащаб. Тимът ни излиза стъписан в срещата си с отбора, спечелил последните два мондиала. Все пак имаме честта да получим голове от двама от най-великите футболисти за всички времена.

Пеле открива резултата, а Гаринча вкарва второто попадение от пряк свободен удар. Нашите губят и от Унгария, и от Португалия. Просто нямаме шанс срещу звездните им селекции, но второ поредно класиране на световно си е успех за българския футбол.

Голямата сензация е отпадането на бразилците, които след успеха над България губят с по 1:3 от Португалия и Унгария. Самият мондиал е изпълнен с други любопитни моменти. Първенството започва със скандал - целият африкански континент се отказва от участие, след като ФИФА дава само една квота за Африка, Азия и Океания, която трябва да се разиграе на бараж. С течение на надпреварата напрежението се увеличава.

Южноафриканските тимове са убедени, че европейците са направили завера, целяща национален отбор от Стария континент да спечели турнира. Аржентина и Уругвай вдигат международен скандал, след като губят съответно от Англия и ФРГ. Особено ощетени се чувстват "гаучосите", които дори предлагат да бъде създаден алтернативен световен турнир с участието на южноамериканските тимове, Испания и КНДР. И като стана дума за Северна Корея, трябва да отбележим, че комунистическата страна се класира за елиминационната фаза, където губи в инфарктен 1/4-финал от Португалия. Корейците повеждат с 3:0 до 25-ата минута, но впоследствие са обърнати до 5:3 след 4 гола на великия Еузебио. Говори се, че севернокорейските национали са арестувани направо на летището в КНДР и са откарани в трудов лагер, за да доизживеят дните си.

Шампиони стават англичаните, които надделяват над ФРГ в може би най-скандалния финал в историята на световните първенства. Става дума за онзи признат гол на Джеф Хърст в 101-вата минута на продълженията, когато страничният рефер убеждава главния Готфрид Динст, че топката е преминала голлинията. В Германия говорят за "обира на века", а англичаните за една бройка да не си получат титлата. 4 месеца преди началото на мондиала "Златната богиня Нике" е открадната.

И до днес остава загадка как точно е откраднат трофеят от главната зала на Уестминстър. Домакините правят спешна поръчка да бъде изработен дубликат, а агенти на "Скотланд Ярд" започват невиждана по размерите си акция по откриването на трофея "Жул Риме".

Тяхната работа е свършена от кучето Пикълс, което по време на разходка със стопанина си Дейв Корбет открива увития във вестници трофей. Стопанин и куче стават световноизвестни и дори са поканени на официалното парти по случай победата на Англия на мондиала. Корбет дава десетки и дори стотици интервюта, а с паричната награда от 5000 лири си купува къща. За съжаление само година след световното любимото му куче умира. Пикълс се обесва на каишката си, след като се хвърля да преследва улична котка.