Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

22-годишният малиец не се поколеба да спаси детето.
22-годишният малиец не се поколеба да спаси детето.

22-годишният Мамуду Гасама пребивава нелегално във Франция, но след смелата си постъпка ще получи гражданство и работа

Да бъде част от елитните парижки пожарникари, е предложено на Мамуду Гасама, който за по-малко от минута успя да спаси дете да не падне от четвъртия етаж. Имигрантът от Мали, който е дошъл във Франция само преди шест месеца и е без легални документи, се превърна в герой за часове, след като милиони споделяха кадри от зрелищното му изпълнение.

За Гасама това е огромен шанс. Той е представител на етническата група сонинке в Мали.

Израства със седем братя и сестри.

Най-големият емигрира и именно при него иска да дойде Мамуду. Прекосява Буркина Фасо, Нигер и Либия, където се качва на кораб, незаконно превозващ мигранти.

Днес признава, че това пътуване е било ужасяващо – натъпкан с още десетки бягащи от Африка. Стига до Италия и най-накрая се присъединява към брат си в Париж. Тъй като е без документи и не говори достатъчно добре френски, живее в център за настаняване на мигранти. Работи незаконно на строеж. Дори и за секунда не предполага, че само шест месеца след като идва в страната, ще бъде официален гост в Елисейския дворец.

На срещата с президента Макрон 22-годишният мъж отива по дънки и риза с къс ръкав. Не разполага с по-официални дрехи. Видимо се притеснява от оказаната чест, както и от факта, че не говори идеално езика. В някои сайтове видеото от срещата му с президента е със субтитри. Все пак такива са сложени и на репликите на Макрон.

Срещата на Макрон с Мамуду Гасама
Срещата на Макрон с Мамуду Гасама

Президентът го поздравява за смелата постъпка и му казва, че Франция има нужда от такива граждани, от герои.

Връчва му и специален медал

за храброст.

Гасама е герой и в Мали. Той получава специални поздравления от президента Ибрахим Бубакар Кейта, който го нарича герой на нацията и подчертава, че не всеки би рискувал собствения си живот, за да спаси чужд.

Всъщност точно за 33 секунди Гасама успява да се изкачи до четвъртия етаж по фасада на сграда в Париж. Той не ползва нито помощ, нито обезопасяване. Катери се само набирайки се на ръце. Зрелищното изпълнение прави импулсивно, след като вижда, че малко дете буквално виси от един от балконите. Докато другите бързат да викат помощ, Мамуду действа светкавично и

за по-малко от минута спасява четиригодишното момче.

Смелчакът сякаш не се страхува от нищо и без да му мисли, рискува своя живот. По-късно обаче признава, че и той самият се е притеснил, но го е осъзнал едва след като е успял да стигне до терасата. Тогава почувствал как краката му треперят.

За телевизионния канал BFM TV Гасама споделя: “Не се поколебах дори за миг. Видях, че е дете, и веднага се хвърлих да му помогна. Не мислех за нищо. В главата си чувах само това, че мога да го спася! Когато го хванах, го попитах: “Защо направи това?” Но то дума не каза. Беше много изплашено. Плачеше. Беше си ударило крачето. Едва когато дойдоха пожарникарите и влязохме в апартамента, усетих, че ми прималя, мислех, че ще припадна. Сякаш едва тогава осъзнах какво се е случило.”

Смелата постъпка не само го превръща в звезда в социалните мрежи, но му дава и уникалния шанс да получи френско гражданство по бърза процедура, както и добра работа. Предложено му е да стане част от парижките пожарникари, тъй като определено има физиката и куража за подобна работа.

И докато Гасама получава похвали, то бащата на детето, висящо от балкона,

е застрашен

дори от няколко

години затвор.

Полицията разследва случая, за да установи защо се е стигнало до рисковата ситуация. Оказва се, че майката на детето не е в страната, а то е поверено на грижите на баща си. Той обаче го е оставил само у дома, на всичкото отгоре вратата към балкона явно е била отворена. Мъжът е с криминално минало и е задържан.

Парижкият прокурор Франсоа Молин обяснява пред BFM TV: “Бащата живее с момченцето, което е на четири години и половина, тук, а майката е на остров Реюнион с останалата част от семейството. Твърди, че е отишъл до магазина, но след това се е забавил, защото е играл на Pokеmon Go. Поведението му изисква да му бъдат отнети родителските права.” Очаква се майката на детето да пристигне във Франция максимално бързо, за да не остане то само.

Четете още:

Българи в капан в Никарагуа. Опитват се да се измъкнат с децата си

Спасител от Лим стана българин и плака