Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И преди, и след незаконното отнемане на българското гражданство на наследниците на царската ни фамилия продължават спекулациите че членовете й не са българи. И наистина, представителите на династията, която наскоро отбеляза 130 години от създаването си, по произход са чужденци и, по обясними причини, са сключвали бракове с аристократи от други европейски страни.

В това отношение обаче България изобщо не е изключение в сравнение с много други страни.

Добре известна е биографията на основателят на династията - германският принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота. Той е роден във Виена на 26 февруари 1861 г.

Любопитното е, че по различни линии неговото родословно дърво в миналото може да се свърже и с българските царе преди падането ни под османско владичество.

Както е известно изборът на Фердинанд за български княз става след абдикацията на княз Александър І Батенберг на 26 август 1886 г. и възникналата остра политическа криза.

Великото народно събрание изпраща във Виена тричленна делегация да търси княз. Там и е предложен австрийският офицер Фердинанд Сакскобургготски и на 2 август 1887 г. новият български княз тържествено полага клетва пред Великото народно събрание в Търново.

Едно изследване на родословието на цар Фердинанд обаче го сочи и като потомък на Асеневци. Връзката е една омъжена в Полша българска принцеса от XIII в., наречена Виола, чиято кръв се предава последователно през династиите на полските Пясти, австрийските и испанските Хабсбурги и френските Бурбони. Така цар Фердинанд е двадесет и първо, а неговият внук Симеон - двадесет и трето поколение на князувалата в Полша българка.