Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Благой Кирилов
СНИМКА: Благой Кирилов

Най-успешният български футболист – Христо Сточиков, празнува днес своя 53-и рожден ден в Париж. Носителят на "Златната топка" е роден на 8 февруари 1966 година. Той посреща празника в компанията на едни от най-скъпите футболисти на Пари Сен Жермен и в света Килиан Мбапе и Джанлуиджи Буфон.

Легендарната "осмица" прави първите си стъпки във футбола в школата на Марица (Пловдив), а след като се озовава в ЦСКА през 1985 година, пътят му към върха е открит.

Но по пътя към бляскавата му кариера е имало и сериозни препятствия

Навремето партийните лидери заради скандалите във финала за Купата на България  разформироват "Левски" и ЦСКА, а на главните действащи лица в екшъна налагат различни наказания.

Стоичков е един от най-тежко наказаните. Изхвърлен е завинаги от футбола, а той друго не умее да прави. На всичкото отгоре го взимат в казармата, където младежката му психика се потиска още повече. Притиснат от обстоятелствата, бъдещата звезда на българския и на световния футбол сериозно обмисля възможността да избяга от България. В главата си съставя и разваля различни планове как да премине нелегално границата и да се сдобие с чужд паспорт. Сензационната история Ицо разказа в предаването “Offside” на beIN La Liga. Той наистина за първи път признава, че е обмислял възможността завинаги да скъса с родината си, за да си търси късмета по широкия свят.

"Когато бях войник, през главата ми минаваше идеята да

забягна в друга държава без разрешение,

да си извадя тамошен паспорт и да играя футбол там", сподели Ицо и за пореден път нажежи страстите в България.

Носителят на Златната топка едно време е бил свързочник-линейчик във взвод за управление на артилерийски дивизион. Редник Христо Стоичков навъртал километри и съкращавал нормативите с катушка на гръб по старозагорските баири. Не тежките физически упражнения са мъката му, а мисълта, че повече никога няма да играе футбол.

В казармата добре знаят кой е и правят необходимото да облекчат престоя му. Той е назначен за старши на новобранците и при всеки изгоден случай получавал домашен отпуск за добро поведение. Началниците му се постарали и да му дадат възможност да

поддържа спортната си форма

В началото се изявява на игрището на поделението и дори се опитали да го уредят да играе в националната армейска футболна група.

Преди един мач обаче съдията го разпознал и му наредил да напусне терена. Дори предупредил, че Стара Загора ще загуби служебно, ако пусне нередовен играч. И все пак Ицо получава възможност отново да се почувства като истински футболист. Пускат го да играе в селски мачове в Старозагорско. От този период и до днес се разказва една смешна история.

На едно от напечените дербита Камата отбелязва бързи три гола, а яките защитници на противниковия отбор се чудят откъде се е пръкнал този бързак. Особено впечатлен е съдията. След края на мача той отива при Ицо и явно без да го разпознае, го съветва да отиде и да се пробва в големите отбори, тъй като е

твърде добър за аматьорските групи

В крайна сметка съдбата се усмихва на Ицо и още докато е в казармата, наказанието му е отменено. Властта се усеща, че е пресолила манджата, а и предстои световно първенство в Мексико. Самият Стоичков твърди, че генерал Добри Джуров се е застъпил за него. Ицо е откомандирован от Стара Загора и е пратен да рита за отбора на "Армеец" (София). Оттам-нататък на всички им е добре известно как му се развива животът и кариерата.

Четете още:

Ако не бях футболист, щях да съм престъпник

Как Балъков надви Стоичков и ВИС-2 и стана футболист номер 1 на 1995 г.