Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от тях симулира припадък, за да привлече вниманието на карабинерите

Вечер ги заключвали с катинари

10 българки на възраст между 20 и 35 години, държани като сексробини в метални клетки, бяха освободени от италианската полиция на 16 май, разказаха пред "168 часа" източници от град Фоджа. Бандата е разкрита благодарение на 20-годишна нашенка, попаднала в капана на сводниците, докато си търсела работа.

"В България бях изпаднала в отчаяние и нямах никакви пари, а родителите ми затъваха в дългове - разказва 20-годишното момиче. - Започнах да търся алтернативи в чужбина и от дума на дума

един мъж ми предложи да отида в Италия

с обещанието за честна и добре платена работа като домашен помощник на възрастни хора. Реших, че това е голяма възможност и не мога да я изпусна."

Всичко се урежда и младото момиче много бързо заминава за Италия, където се сблъсква с жестоката реалност.

"На мястото ме посрещна друг българин, който взе документите ми, заплаши ме, преби ме и ме принуди да проституирам - споделила жертвата пред полицията. - Тогава разбрах, че съм попаднала в страшен капан. Настаниха ме в някаква къща като затвор, отдалечена от града, в нещо като вилна зона. Отвън имаше висока ограда с бодлива тел, а вътре - няколко стаи без прозорци като клетки. Бяха страшно мизерни и мръсни, без почти никакви условия. До тях имаше друга постройка, в която стояха сводниците ни - 73-годишен италианец, собственик на имота и шеф на групата и няколко българки. Когато влязох обаче, видях, че има още 5-6 нашенки, всичките на възраст от 20 до 25 години.

Осъзнах, че сме сексробини

Жертвите трябвало да плащат наем за бараките, в които живеели, по 1000 евро на месец, а в края на деня били длъжни да се прибират с не по-малко от 100 евро.

"Вечер ни заключваха в клетките и задължително отчитахме колко точно сме изкарали - разказва българката. - Ако някоя от нас обаче

не донесеше минимум 100 евро, ни пребиваха."

След като започнал този кошмар, 20-годишната нашенка си поставила за цел да състави план за бягство.

"На десетия ден, откакто бях сексробиня, реших да действам - споделя смело момичето. - Трябваше да изляза близо до гара, на която имаше доста карабинери. Застанах и чаках поредния си клиент. Когато се появи такъв, се възползвах от ситуацията и симулирах, че ми прилошава. Много ме беше страх, защото постоянно ме наблюдаваха. Рискувах живота си. Ако не се беше получило, щях да свърша пребита до смърт в някоя канавка."

С припадъка си тя привлича вниманието на органите на реда и след като те се опитали да й помогнат, им разказала за капана, в който е попаднала.

"Намериха веднага преводач, защото аз не знаех добре италиански. - Споделих им с най-малки подробности какво се е случило - разказва разплакана българката. - Показах им микробуса, с който сводниците ни прекарваха от къщата до работното място. След това, когато им повярвах и

станах защитен свидетел,

ги отведох до имота."

Карабинерите, водени от 20-годишната жертва, попаднали в полето близо до Марина ди Лезина, където в далечената видели няколко бараки, оградени с бодлива тел и със заключени с катинари врати.

"Военните разбиха портите и влязоха вътре - споделя българката. - Те се изправиха пред няколко изключително уплашени млади момичета, които не можеха да осъзнаят какво се случва. Хубавото е, че там бяха всички сводници и шефът ни, който точно се беше върнал с нова жертва."

Интересното е, че хитрите български своднички се опитали да се смесят със сексробините и да се представят за жертви.

"Някои от тях ни заблудиха за момент, че са проститутки - споделил един от разследващите полицаи пред италианските медии. - В периметъра на селската постройка видях няколко спални помещения, направени като клетки, където са заключвали момичетата и са ги държали насила. Вътре имаше само една крушка за осветление и печка."

Карабинерите убеждават жертвите да говорят и чрез тях разбират за още една тежка история и втора къща със сексробини, чрез която залавят българско семейство сводници.

"Подобно на останалите жени там е попаднала и 35-годишна българка, която

оставила съпруга си и трите си деца,

за да изкарва пари в Италия - разказва полицаят. - Чрез нея разбрахме за престъпните съпрузи, които контролирали още една къща. Те искали от жената минимум по 300 евро на ден, тъй като поели разходите й за пътуване, настаняване и храна. Тя няколко пъти се опитала да избяга, но след това била подлагана на жестоки побоища. Дори се чудя как е жива."

Благодарение на информацията й офицерите започват да следят семейството сводници. Нахлуват в апартамента им в Италия, където

откриват документите на всички жертви

от двете къщи със сексробини, но не и самите двойката престъпници.

"Задържахме ги няколко часа по-късно с микробуса им, в който имаше още 5 млади българки, току-що дошли в Италия, мислейки си, че ще бъдат домашни помощнички - коментира разследващият. - Повдигнахме им обвинения за трафик на хора, подтикване към проституция и насилствено поробване."

Зад решетките ще влязат 73-годишният италианец Емануеле Назарерино и петима българи - 24-годишната Мария Петрова, 29-годишната Камелия Любенова, 35-годишната Мая Янкова, 24-годишната Петя Петкова и 26-годишният Бойко Георгиев.

Веднага след като били освободени,

момичетата се свързали със своите семейства

С тях вече работят психолози.

Те се надяват да започнат нов живот, но специалистите споделят, че трябва да минат години, докато жертвите се отърсят от преживяванията.

Четете още:

Освободиха 12 момичета под 13 г., държани за проститутки в Испания

Отвличат 20 хил. секс робини за 5 г.