Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ками Рита
Ками Рита

Нов рекорд на Еверест бе постигнат миналата седмица, когато 48-годишният Ками Рита се изкачи на върха на света за двайсет и втори път. Преди това рекордът се държеше от трима шерпи, всеки от които покорявал Джомолунгма по 21 пъти.

Ками Рита се качва на върха на света за първи път, когато е само на 24, оттогава го покорява почти всяка година, и то като водач на експедиции. Освен на Еверест, Рита е бил също на К2, Лхотце, Манаслу и Чо Ою. Въпреки успеха непалецът категорично е решил да не се отказва и да продължи да е водач още поне няколко години. Преди успешното изкачване той споделя пред журналист от в. "Индипендънт", че мечтае да покори върха 25 пъти. И то не само заради себе си, но и заради семейството си, заради всички от народа шерпа, както и за Непал. Всъщност в рода на Ками Рита е традиция да си високопланински водач по най-опасните склонове на Земята.

Баща му е един от първите професионални водачи към Еверест след 1950 г., когато официално Непал е отворен за алпинисти от всички страни. Повечето от рода му също са поемали опасната професия и са покорявали върха поне веднъж в живота си. Бащата вдъхновява и двамата си синове да тръгнат по неговите стъпки. Братът на Ками Рита достига до най-високата точка цели 17 пъти. Самият Рита разкрива, че е решил да стане водач още от дете. Днес той е един от най-добре платените в професията и печели до 10 хиляди долара на сезон. Признава, че най-голямата трудност в професията дори не е рискът, а това да ставаш свидетел как най-близките ти приятели загиват. Най-страшна за него е 2014 г., когато в лавина умират шестнайсет шерпи, пет от които са приятели на Ками Рита. Само година по-късно през април Непал е разтърсен от разрушително земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер. Жертвите в страната са над 8 хиляди. Вследствие от труса на Еверест се образува силна лавина, която затрупва почти изцяло базовия лагер. Загиват 19 души. Ками Рита има късмет, че палатките на неговия екип са в най-отдалечения край на лагера и остават непокътнати.

Въпреки че се прехранва благодарение на експедиции, водачът подчертава пред в. "Индипендънт", че му се иска броят на алпинистите на Еверест да бъде ограничен. През последните години все повече смелчаци желаят да покорят върха и буквално се стига до "задръствания". Причината за това е, че има кратък прозорец – през май – когато времето е достатъчно добро за изкачвания. Тогава Еверест е атакуван от стотици алпинисти всеки ден. Някои от тях буквално стоят неподвижно на едно място, докато чакат другите преди тях, което увеличава рисковете.

Апа Шерпа
Апа Шерпа
След Ками Рита в класацията за най-много изкачвания са още двама водачи – Апа Шерпа и Пурба Таши. Апа се пенсионира през 2011 г. след 21-вото си покоряване на върха. Прави го най-вече за семейството си, което от години го умолява да се откаже от опасната професия. Той всъщност става водач по неволя. Една на 12 години е, когато баща му почива и момчето трябва да осигури прехраната. Започва от най-ниското стъпало в експедициите – помощник в кухнята. Заради младостта и силата си обаче скоро започва да пренася тежките раници и малко след това вече отговаря за стратегията.

Пурба Таши
Пурба Таши
Пурба Таши пък държи рекорда за най-много изчаквания на осемхилядници – цели трийсет. Бил е 21 пъти на Еверест, пет на Чо Ою, два на Манаслу и един на Шиша Пангма и Лхотце. Уникален е с това, че успява да осъществи немислимите три изчаквания на най-високия връх само в рамките на една година. През 2007 г. Таши участва и в опита на британския алпинист Дейвид Тейт да осъществи за първи път двоен траверс на Еверест. Целта е двамата да изкачат върха по южния ръб, да се спуснат по северния, и след това да минат целия маршрут обратно. Пурба Таши е централна фигура в документалния филм "Шерпа", разказващ за ужасяваща лавина от 2014 г. Именно след нея той се отказва от високопланинското катерене, но и след това продължава да работи в базовия лагер и да помага за организирането на експедиции към Еверест.

Мингма Шерпа
Мингма Шерпа
Един от най-опитните действащи водачи в момента в Непал е Мингма Шерпа. Именно той беше част от спасителите, които издирваха Боян Петров. Мингма е първият непалец, успешно изкачил всички четиринайсет осемхилядника. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа са и първите братя, покорили Хималайската корона. След приключването на акцията Шерпа сподели във фейсбук: "Г-н Боян Петров, който беше велик алпинист, вече не е сред нас. Това е много тъжна и голяма загуба за нашето общество. Дадохме всичко от себе си, за да го спасим, но не достигнахме до успех. Търсихме го на всяко достижимо от нас място, претърсвахме навсякъде, но не успяхме да го намерим. Благодаря на китайското правителство, че ни позволи да осъществим спасителната операция. Всички алпинисти сме благодарни за съдействието на всички. Боян беше не просто велик алпинист, но като човек беше огромна душа - брат и човек, който обичаше планината."

Легенда сред шерпите е и Бабу Чири. Той е човекът, който държи рекорд за най-дълъг престой на върха без кислороден апарат – 21 часа. Това според науката е напълно невъзможно, защото е изчислено, че на тази височина не е възможно да се оцелее повече от 4-5 часа без допълнителен кислород. За известен период от време Бабу Чири е и носител на титлата за най-бързо изчакване на върха – 16 часа и 56 минути. През май 2003 г. Лакпа Гелу го подобрява с изкачване от 10 часа и 56 минути от базовия лагер до върха. Само година по-късно друг непалец - Пемба Джордже, твърди, че е успял да направи най-трудното изкачване само за 8 часа и 10 минути. Постижението му обаче е оспорвано в съда от Лакпа Гелу. След няколко години съдебни битки е постановено, че за рекорда на Джордже няма доказателства и затова Гелу остава носител на титлата. Другият рекорд на Бабу Чири за престой на върха без кислородна маска и досега не е подобрен. Водачът изкачва Еверест точно десет пъти, но загива по време на единайсетата си експедиция на нивото на втори лагер. Тогава е само на 35 години.

Жената с най-много изкачвания на Еверест също е шерпа - Лхакпа Шерпа. През 2000 г. става първата жена от Непал, която успява да достигне до върха и да оцелее. През следващите години се изкачва още осем пъти.

Защо някои плащат над 100 хиляди долара, за да се качат на върха, четете в хартиеното издание на "168 часа". 

Още четете: 

45 хиляди долара, за да изкачиш Еверест

Тайните на шерпите: имат генетична мутация, позволяваща им да оцеляват с по-малко кислород