Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аферата с петролния шок -  задава ли се нова криза като тази от 2008 г., когато черното злато удари $147 за барел

Възможно ли е зад стресиращия скок на петрола и щатските санкции срещу Иран да стои тайна договорка между Доналд Тръмп и Владимир Путин? Докато целият останал свят е в шок и пресмята бъдещите си кошмарни загуби, щатските концерни, добиващи шистов петрол, вече отвориха бутилките шампанско, за да празнуват. Нещо подобно стана и в централата на близката до Путин "Роснефт".

Оттам публично изразиха задоволството си от скока на цената, тъй като печалбите им тепърва ще растат. Още повече, неотдавна те придобиха и богатите находища в Иракски Кюрдистан, където

ще добиват до 950 хил. барела дневно

- истински петролен Клондайк в размирния район.

Всъщност сегашното поскъпване е микс от няколко причини. Първата е атаката на Тръмп срещу Иран и заплахите му, че САЩ могат да се изтеглят от ядрената сделка. На пръв поглед това не би трябвало да вдигне цените кой знае колко, тъй като добивът на Иран представлява едва 4% от световното производство. Всъщност това са 2,4 млн. барела на ден, от които близо една пета са за Европа, а останалите за Китай, Япония и други азиатски страни.

Неслучайно именно те са против оттеглянето на САЩ от сделката с Иран, защото

Тръмп ще остави Европа и

Азия да платят сметката, а той

ще обере печалбите

Причината е, че всеки скок в цената прави още по-богати щатските концерни, добиващи шистов петрол. До преди няколко години те бяха на ръба на оцеляването заради ниските стойности на черното злато.

Вторият фактор за поскъпването е, че преди 2 години Путин постигна перфектна сделка с ОПЕК. Със специфичния си стил той успя да убеди арабските страни да ограничат добива и да стиковат плановете си с Русия. Целта му бе да балансира американското влияние в организацията, което на моменти я ползваше като своя лична бухалка срещу целия останал свят.

Благодарение на новата договорка с Путин ОПЕК вече не си позволяват драстично да увеличават добива и рязко да смъкват цените, което директно вкарваше Русия в дълбоки кризи, тъй като

бюджетът й разчита основно на износа на газ и петрол

Третият фактор за поскъпването на черното злато е, че арабските шейхове и търговци все по-осезателно усещат напрежението в региона и мириса на нов конфликт. Заплахата на Тръмп, че ще напусне ядрената сделка с Иран, е повече от многозначителна. САЩ отдавна се опитват да установят свой режим в Техеран и да превърнат страната в поредната си бензиностанция в района.

Засега Иран минава между капките главно заради подкрепата от страна на Москва. Но търговците са обезпокоени, тъй като отдавна подозират, че на моменти Путин и Тръмп действат доста координирано.

Ще засегнат ли тези тенденции в цените на петрола България - четете в печатното издание на в. "168 часа"

Четете още:

Израел vs. Иран: Конфликтът ще ескалира

На 12 юни газопроводът TANAP свързва Eвропа с каспийските находища

Русия е твърде слаба, за да е страшна

Коментара ()

Вашият коментар