Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мозъчният удар покоси великия треньор точно в момента, който беше избрал да разкара напрежението и да се наслади на живота.

Навсякъде и по всяко време той проповядваше, че човек трябва да се стегне и да изпълнява съвестно поетите ангажименти, ако иска да успее в живота. Самият той следваше този принцип много преди да стане звезда от космически мащаб.

Навремето постъпва в корабостроителницата като обикновен бачкатор, но след няколко месеца го правят началник на смяна и му поверяват да се грижи за инструментите. Още тогава усещат таланта на младия Алекс Фъргюсън да изстисква най-доброто от подчинените си.

През следващите години шотландецът ще направи име не в строителството на кораби, а в световния футбол. И ще се превърне в най-уважавания английски мениджър за всички времена. Сега сър Алекс е изправен пред най-тежкото предизвикателство в живота си. 76-годишният бивш треньор на "Манчестър Юнайтед" получи кръвоизлив в мозъка. Лекарите го оперираха, давайки най-доброто, на което са способни. Медиците са категорични, че сега всичко е в ръцете на самия Фъргюсън. Следващите 30 дни ще са решаващи за изхода на заболяването. Най-оптимистичният от вариантите е шотландецът да се възстанови почти на 100 процента и да се опита да забрави за кошмарния епизод от живота си. Възможно е обаче да има мозъчни поражения, които сериозно да променят ежедневието му. Никой не иска и да си помисля за най-лошия изход на критичната ситуация.

Близки и бивши подчинени на великия футболен треньор са убедени, че той отново ще се опре на прочутата си дисциплинираност и ще надвие смъртта. Спечелил е толкова много на пръв поглед загубени битки, че сега просто няма право да се предаде. Тези дни пристигнаха и първите обнадеждаващи сигнали от болницата. Фъргюсън е излязъл от комата и дори е успял да проведе разговор с хора от медицинския екип, който сега се грижи за здравето му.

И докато сър Алекс се бори за живота си, десетки и дори стотици популярни играчи изразиха своята безрезервна подкрепа към човека, който им даде път в големия футбол. Всеки един от тях отдавна е забравил тежките си моменти в работата с Фъргюсън. Защото той въобще не беше от усмихнатите и винаги позитивни треньори, които опитват да пробият с блага дума. Напротив, великанът в мениджърската професия крещеше истерично, когато не се изпълняват заповедите му или някой се опитва да се измъкне от железния ред и дисциплина.

Спомняте ли си как сър Алекс едва не извади едното око на Дейвид Бекъм, след като с елегантен шут запрати по него бутонка в съблекалнята на "Юнайтед". Скандалът избухна след загубата на "червените дяволи" от "Арсенал" на 1/8-финал за купата през 2003 г. Надувката Бекъм не прости на мениджъра си изцепката и направи всичко възможно да напусне отбора, но от това блясъкът на "Манчестър Юнайтед" не пострада ни най-малко.

Алекс Фъргюсън си беше спечелил реномето на незаменимия в отбора. Важното беше той да е на капитанския мостик, а всички други лесно можеха да бъдат жертвани, ако повече не му вършат работа. Това му абсолютно безпристрастно и дори безсърдечно отношение към подопечните донесе куп бляскави успехи на отбора, който управлява в продължение на 26 години. За това време спечели 13 шампионски титли, два пъти триумфира в Шампионската лига, пет пъти вдигна Купата на Англия и прибра още куп ценни трофеи.

Неслучайно след оттеглянето му в английския гранд зейна огромна пропаст, която още не може да бъде запълнена. Дори прочутият егоцентрик Жозе Моуриньо се чувства неудобно в царския трон, който изгради Фъргюсън, а "червените дяволи" се мъчат в първенството и на европейската сцена.

Проблемите на отбора от Манчестър на няколко пъти наливаха гориво в слуховете, че сър Алекс ще се върне да оправя нещата. Нищо подобно не се случи. Мениджърът добре си направи сметката кога да се оттегли и беше наясно, че завръщането му въобще няма да е толкова безпроблемно. Самият той често повтаряше, че за нищо на света не би предал доверието и любовта на своята любима Кати.

Със съпругата си Алекс Фъргюсън се запознава по време на стачка през 60-те години и любовта им не увяхва през всичките тези десетилетия. Големият треньор й беше обещал да се махне от треньорската професия, за да си съхрани здравето и да й обърне внимание, след като тя беше оставена на заден план през всичките тези 26 години. Сър Алекс се хвалеше в интервютата, че ходи за риба, обикаля света с любимата и се радва да посещава стадион "Олд Трафърд", но като фен.

Ето че страшното го застигна точно в момента, който си беше нарочил да се наслаждава на живота и на всичко постигнато във футбола. Това обаче няма да е краят на неговата приказка. Чакат го още незабравими моменти с любимите хора и още куп зрелищни мачове на любимия му отбор. Знае какво трябва да направи, знае как се прави, трябва му просто още малко късмет!