Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С инфрачервен анализ разчели невидим текст от свитъците в Мъртво море, изваден от Библията

Разчетоха древен текст, който е бил част от първата еврейска Библия, съобщи тези дни Израелската служба по антиките. Свитъкът е част от хилядите открити в Мъртво море - в случая този е най-дългият, посветен на Храма. Той никога не е построен, но в свитъка са дадени конкретни правила и практики за жертвоприношения и храмови практики.

Текстът е написан като откровение на Бога към Мойсей - тезата е, че описаният Храм е най-подходящият. Смята се, че тези инструкции са забравени или пренебрегнати, когато е построен първия Храм. Но не се изключва вариантът Соломон да е построил този първи Храм така както е описано в свитъка.

Описаният храмов комплекс представлява три концентрични квадратни двора, които приличали на израелския лагер в пустинята, когато евреите бягали от Египет.

Според експерта Йохан Майер размерите на описаните постройки са доста по-големи от тези на първия Соломонов храм.

Свитъкът твърди, че центърът му е в Кадош Хакадашим и е смятан за Светая Светих. Първият квадрат бил предвиден за свещениците, вторият - за "културно квалифицираните мъже", а третият - за ритуално чистите евреи.

Текстът започва от най-святото място като постепенно разширява описанието на останалите зони, където се смята, че светостта намалява.

Текстът е 65 колони, разположени в 19 парчета кожи с дължина 9 м. От втора до 14-та текстът е почти унищожен, липсват и много думи.

Благодарение на нов инфрачервен анализ учените успяха да разчетат много от смятаните за загубени фрази.

Открити през 40-те хиляди свитъци от Мъртво море продължават да са обект на невероятен интерес от страна на археолозите.

Според експерти още тогава малки и крехки фрагменти са поставени в специални кутии за съхранение, за да бъдат разчетени в момент, когато техниката го позволява.

Именно по време на този преглед изследователят Орен Аблеман открива няколко десетки фрагмента от пещера 11 край Кумран, на които не е записано нищо.

С помощта на модерна инфрачервена техника обаче думите в древните свитъци се появяват.

От Израелската агенция за антиките твърдят, че вече са цифровизирали свитъците, така че те ще могат да бъдат изучавани и от широката общественост, без да бъдат повредени.

Четете още:

Исус разкрива тайнствата пред брат си

Мистериозните 3 дара за Исус