Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откриха издълбана човешка фигура в дърво на 11 500 г., 2 пъти по-стара от египетските пирамиди, създадена след поседната ледникова епоха

Ново проучване доказва, че издигната човешка фигура, издълбана от дърво, открита в торфените блата на Шигир в руската Средна Уралска планина, е на 11 500 години. Това означава, че тя е повече от два пъти по-стара от египетските пирамиди.

Всъщност първите части от фигурата са намерени още през 1894 г. от миньори в планината, но никой не забелязва уникалната находка. Едва 100 години по-късно, в края на 90-те години, изследователите започват да правят изследвания и наричат откритието Shigir Idol. Първите проучвания показват, че структурата е била на 9,900 години.

По-късно обаче други изследователи правят по-изчерпателен анализ и откриват, че дървената фугура е много по-стара, отколкото се е смятал преди - около 11 500 години. Това означава, че дървена монументална скулптура е направена непосредствено след последната ледникова епоха.

Един от неразгаданите въпроси на учените е как това дърво се е запазило толкова дълго време, без да се скапе.

Сред уникалностите на фугурата е, че в нея са издълбани няколко различни лица.

"Ако се доближите до скулптурата, ще забележите, че тялото е украсено с геометрична фигури и няколко малки човешки лица", споделя археологът Томас Тербергер.

Интересното в случая е, че очератанията по дървото са като скрита картина.

Учените смятат, че дървената скулптура показва духовното изкуство на ловците и рибарите от Евразия през ранния мезолит.

Въпреки това една от основните теории е, че този дървен образ е напълно възможно да е и на извънземно.