Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настоящият сезон в италианската Серия А все още не е приключил, но той вече ни показва стабилните основи за следващата кампания, която може да бъде още по-оспорвана. Серия А е сред най-добрите шампионати в Европа, но през последните години там властва един хегемон - Ювентус. През настоящата кампания обаче “старата госпожа” среща доста жестока съпротива от Наполи. Въпреки че Юве е с добра преднина пред втория Наполи и е фаворит да спечели титлата, то интригата е жива и във всеки един момент нещата могат да се обърнат в една или друга посока.

Битката за титлата в Италия не е единствената отправна точка, на която можем да се спрем през настоящата кампания. Интересно ще е и кои ще са останалите два тима, допълващи топ 4, а на дъното интригата също е жива. Определено предпоставките за интригуващ завършек на сезона са налице, а те ще бъдат основата за още по-завладяващ сърцата следващ сезон.

През сезон 2016/2017 на Серия А отборът на Ювентус спечели своята шеста поредна титла в първенството. През настоящия шампионат “бианконерите” гонят 7-ми пореден успех. Хегемонията на Юве в последните години до голяма степен е породена от слабото представяне на другите италиански грандове. Юве е най-постоянният италиански тим напоследък, но рано или късно титлата ще бъде отнета от ръцете им.

Най-близо до това към момента изглежда Наполи. През последните години тимът свърши много работа и показа, че без да инвестира крупни суми все пак може да бъде стабилен отбор. Голяма заслуга за това обаче има и наставникът на неаполитанците Маурисио Сари. Италианският специалист в момента се радва на върхови постижения в мениджърската си кариера. С неговите успехи обаче идват и апетитите от страна на далеч по-богатите клубове да го привлекат на своя страна. Говори се, че Челси има интерес към Сари, както и още няколко европейски гранда. Той обаче заяви, че ще преговаря с ръководството на Наполи за нов договор, с който да продължи своя проект и да се опита да изведе Наполи до титлата. Сари ще направи опит още в оставащите мачове от този сезон.Вижте програмата на тима и намерете залози за серия А и мачовете на Наполи до края на сезона. Дори да не вдигне трофея през настоящата кампания, ако Сари остане начело на Наполи, то е твърде вероятно тимът отново да бъде сред фаворитите и в следващия сезон.

През настоящата кампания в Калчото сериозна битка се води и за третото и четвъртото място в класирането. Това са последните две места, даващи право на участие в груповата фаза на Шампионска лига през следващия сезон. В даден момент от кампанията Рома и Лацио изглеждаха сигурни за тях, но непостоянството в играта им върна шансовете на Интер и Милан. Именно тези 4 тима ще се борят да допълнят топ 4. И ако римските грандове - Рома и Лацио, са със стабилни позиции от края на миналата кампания, то очакванията за миланските грандове - Интер и Милан, бяха доста по-големи. Интер през този сезон не участва в евротурнирите и се очакваше да е в борбата за титлата, но уви тимът не успя да издържи на наложеното темпо. Милан пък имаше много проблеми в началото на сезона и само добрата работа на Дженаро Гатузо начело на отбора върна шансовете на “росонерите” за място в четворката. Ако тази битка за третата и четвъртата позиция се прехвърли към борбата за титлата в Серия А, то първенството би било много по-интересно. Добрата новина е, че шансовете за подобно развитие са налице. Ювентус няма как вечно да държи юздите и да налага темпото, понеже останалите отбори израстват и търсят път към шампионския трофей.

И ако си мислите, че битката за челните позиции в Серия А е единственото интересно събитие в шампионата, то обърнете внимание в дъното на таблицата. Да, Беневенто едва ли ще се спаси, но кандидатите да си спечелят оставане в лигата са доста. През втория полусезон впечатление прави новакът СПАЛ, който бе сочен като един от сигурните изпадащи. Отборът от град Ферара си заслужи промоция за Серия А след 49-годишно отсъствие, печелейки Серия Б. Тимът имаше своите силни моменти през сезона, но представянето му в първите месеци на 2018 г. дава индикации, че е с добри шансове да запази мястото си в елита. В борбата са още Верона, Кротоне, Сасуоло, Киево и Каляри. Битката ще бъде интересна до края, така че ни очакват доста любопитни последни кръгове от италианското Калчо, в които своите отговори ще намерят доста въпроси.

Според мнозина специалисти Серия А е сочена като едно от не дотам интересните първенства, при които шампионът е ясен още преди началото на кампанията. През настоящият сезон обаче това правило вече е опровергано. Ето, че битката е налице и не е само за първото място. С нарастващата класа на отборите в челото може да се очакват и още по-силни шампионати, при които 3 или 4 тима се борят за титлата. Серия А определено познава подобни обстоятелства, а през настоящата кампания бяха поставени здрави основи за още по-оспорван следващ сезон.