Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Проф. Липерт, в няколко интервюта и публикации предлагате фундаментално нова архитектура и конструкция на суперкомпютрите. Каква е тя по-специално за exascale компютрите?

- Новият принцип на модулните суперкомпютри технически се изпълнява в проектите DEEP, финансирани от Европейската комисия. С тях се комбинират няколко паралелни компютъра с различна архитектура или различни комуникационни мрежи в една машина. Това се постига чрез мрежови мостове между отделните мрежи на тези модули. От съществено значение за това е системният мидълуер- софтуерът ParaStation, който може кохерентно да използва тази комбинация от машини. Това ни дава редица предимства пред конвенционалните монолитни системи, тъй като можем да споделяме

архитектури с допълнителни функции,

да присвоим различни кодове, които допринасят за сложния работен процес на симулация или анализ, при който стъпките трябва да бъдат изпълнени една след друга, към различните модули със специфичните им свойства. По този начин всеки код в работния процес динамично се присвоява на своя оптимален модул със съответния брой процесори. Този принцип може дори да се приложи към един-единствен код, тъй като ние сме в състояние да изпълним различни части от него на най-подходящия модул на модулния суперкомпютър; ParaStation осигурява правилното планиране и обработка на обмена на данни между модулите.

- Бихте ли посочили някои важни изследвания и практически проблеми, които не могат да бъдат решени от еxascale компютрите?

- Няма съмнение, че суперите стават ключова технология за просперитета на нашите общества, факт е, че водещи нации като САЩ, Китай и Япония рано ги разпознаха като такъв фактор.

Европа е лидер в научноприложния софтуер,

който също е близо до HPC технологията. Можем да сме много доволни от инициативата на ЕС и страните членки, участващи в световната надпревара за exascale. Наличието на такива системи ще ни позволи да разрешим някои от най-належащите социални и политически проблеми и да отворим обещаващи възможности в науката и бизнеса.

Прогнозите за климата, за времето, търсенето и валидирането на нови лекарства за болести като алцхаймер или полиглутаминовите заболявания ще включва десетки хиляди процесори в гигантски високопроизводителни изчисления на екзакомпютри. Може да се създават прототипи на цели самолети, автомобили от ново поколение, производствени съоръжения – всичко това е задача на екзакомпютъра. Сигурността на нарастващото население в нашите силно динамични, гигантски градове може да бъде гарантирана само с помощта на стриктно усвояване на прогнозни данни, симулация и анализи. Науката и технологиите, науката за материалите, съвременната химия, молекулярната биология, фундаменталната физика спешно очакват по-големите възможности за постигане на напредък. Този списък очевидно би могъл да продължи много по-далеч.

- Застаряващото население е голям проблем в ЕС. Питах проф. Амунтс как проектът “Човешки мозък” може да помогне да се стабилизират, за да могат поне да се грижат сами за себе си.

- Проф. Амунтс ще разкаже много повече примери, подходящи за нашето застаряващо общество. Но иновативните процесори и комуникационни технологии, разработени в надпреварата за exascale, също ще бъдат от голямо значение. Очевиден пример е

търсенето на автономно шофиране

Различните визуални входящи потоци на бъдещите автономни автомобили изискват използването на петафлопови компютри в колата. Овладяването на тази технология и технологията на exascale ще помогне да се възстанови комфортът на индивидуалната, самостоятелна мобилност на тази нарастваща група възрастни хора.