Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

EEG може да се използва като средство за комуникация между хора, които не могат да говорят

Изследователят Адриан Нестор от университета Скарбъроу в Торонто създаде заедно със свои колеги алгоритъм, който може да възстанови това, което човек вижда, като прочете мозъчните ви вълни.

Научният екип разработва т.нар. EEG, което улавя дейноста на мозъка в милисекунди.

За проучването групата използвала доброволци, които трябвало да поставят EEG капачка и след това да разгледат снимки на лица на различни хора. През това време оборудването на EEG записва тяхната мозъчна активност. По този начин алгоритмите за машинно обучение анализират, за да реконструират изображението от възприятията в ума на доброволеца.

"Така можем да видим с много фини подробности как възприемането на дадено лице се развива в нашия мозък чрез ЕЕГ", споделя Адриан Нестор.

Следващата стъпка на екипа е да се опитат да реконструират образите не само от очите на някой, които виждат в момента, а от паметта, формирана в ума им.

"Това би могло да се използва като средство за комуникация между хора, които не са в състояние да говорят - казва Нестор. - Тоест EEG може да покаже не само човешкото възприятие, но и това, което си спомня от дадена ситуация."

Според изледователят този алгоритъм ще помогне много на полицията при дадени престъпления.

"Вместо да разчитат на художници, реалната версия на дадено престъпление може да се възстанови от паметта на свидетеля чрез EEG", категоричен е Адриан Нестор.

Четете още:

Откриха ваксина срещу рака на шийката на матката

Ново шокиращо изследване: Химиотерапията води до агресивен растеж на раковите клетки