Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Картината на Шагал изобразява Отело с меч в ръката, който се взира в спящата Дездемона.
Картината на Шагал изобразява Отело с меч в ръката, който се взира в спящата Дездемона.

Неизлечимо болен съучастник, свързан с българската организирана престъпност, чистел съвестта си, като върнал творбата

Открадната в Ню Йорк преди 30 години картина на Марк Шагал ще бъде върната на наследниците на собствениците ѝ. Творбата се издирва от 1988 г., когато екип от изключителни крадци на предмети на изкуството, свързани с българската организирана престъпност, обират от апартамент в Манхатън ценни предмети на стойност $ 750 000, пише в. “Ню Йорк таймс”. В ръцете на престъпниците попадат

над дузина

картини на

Шагал, Реноар,

Пикасо, Леже

и Хопър, както и множество безценни антики от Перу и Коста Рика, бижута и дори килими. Експерти посочват, че стойността на плячката в днешно време надминава двойно оценката от края на 80-те години.

Платното “Отело и Дездемона”, нарисувано с маслени бои в Париж през 1911 г., било купено през 20-те години на миналия век от семейство Ърнест и Роуз Хелър, които днес не са между живите. Те я окачили на стена в апартамента си в Манхатън. Когато през 1988 г. се върнало от ваканция, семейство Хелър установява, че домът им е обран, а ценните творби липсват. Адвокатът на собствениците казва, че обраният апартамент навремето бил нещо като салон, където художници и музиканти, включително и самият Шагал се срещали. Разследването установява, че обирът е извършен от работници, които имали достъп до жилището им. Оттогава престъплението остава неразкрито, не са направени никакви арести и никоя от творбите не се е появявала на бял свят - до тази седмица. В четвъртък сутринта федерални прокурори от Вашингтон написаха нареждане картината да се върне на наследниците на собствениците ѝ.

Творбата е открита главно защото един от съучастниците - неизлечимо болен мъж на 72 г., който бил свързан с българската организирана престъпност, искал

да изкупи част

от греховете си,

преди да се

представи

пред Създателя,

обяснява Марк Хес от отдела за кражби на предмети на изкуството към ФБР.

След обира крадците поверяват картината на мъжа в Мериленд ( 72-годишния разкаял се), който твърдял, че познава потенциален купувач. Продажбата обаче не била осъществена и нарисуваната от Шагал картина останала на таван в Мериленд. Следва опит за продажбата ѝ на галерист във Вашингтон, който обаче се усъмнил и предупредил полицията.

Мистерията около уникалния обир все още не е разкрита, тъй като самоличността на другите двама крадци още не се знае, няма никакви следи и от останалата част от откраднатото.