Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган и Путин СНИМКА: Ройтерс
Ердоган и Путин СНИМКА: Ройтерс

С все по-увеличаващата се възможност от военна конфронтация с Русия, САЩ се надяват на подкрепа от европейските си партньори като Франция и Великобритания. Но помощ от стратегическия регионален съюзник – Турция – е все по-малко сигурна, въпреки позицията ѝ в северната граница на Сирия, както и опозицията ѝ към режима на Башар Асад, пише британското електронно издание The Guardian.

Пораждат се спомени от 2003 г., когато Турция отказа да се включи във водената от САЩ инвазия в Ирак. На чия страна е Турция е въпрос с повишена трудност за политиците във Вашингтон, особено на фона на все по-сближаващите се отношения между Реджеп Ердоган и Владимир Путин, предава "Фокус".

Въпреки че Турция е членка на НАТО, тя увеличава отбранителното си взаимодействие с Русия. В същото време военната колаборация със САЩ е оставена на заден план.

Поставена пред турските рестрикции, американските операции на ВВС в базата Инджирлик биват спрени. Миналата година Германия, също членка на НАТО, беше принудена да изтегли своите части от Инджирлик след поредното влошаване на отношенията между Европейския съюз и Турция.

Напрежението между САЩ и Турция се породи след проваления опит за преврат през 2016 г., за който Ердоган обяви че е предизвикан от опоненти, намиращи се на територията на САЩ.

Близките отношения между Турция и Русия са сравнително скорошен феномен. Двете държави бяха в обтегнати отношения след като през ноември 2015г. Турция свали руски самолет заради предполагаемо нарушаване на въздушното пространство. Москва отговори с налагане на икономически санкции. Обратът в отношенията дойде след опита за преврат, при който Путин обяви пълната си подкрепа за Ердоган. От тогава отношенията между двете държави процъфтяват, а сътрудничеството между тях се развива в различни сфери, не само във военната. Общите цели пред Путин и Ердоган са няколко: те желаят да оформят следвоенното положение в Близкия изток в своя полза, както и да намалят влиянието на САЩ в този регион. За Русия има и още една важна полза – създаване на разрив в НАТО и ограничаване на военните възможности на САЩ в този регион.