Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как променят пръстите Престъпници си сменят пръстовите отпечатъци, за да не ги хванат детекторите на полицията.

Имплантират кожа от слабините или над пубиса, но цветът, структурата, плътността и релефът изглеждали различни и си личало

Операцията била силно болезнена и се извършвала с пълна упойка

От всички възможни биометрични данни в България се снемат само пръстови отпечатъци, снимка и подпис. Останалите личностни характеристики - очен ирис, глас, геометрия на ръката, ДНК на клетките и рисунък на вените, са неизвестни и няма база, в която да фигурира информация за престъпници.

Единственото, което не може да се реконструира, са ирисите. Затова в по-богатите страни като например САЩ и Дубай се въвели ирисова диагностика при влизане в страната. Апаратите не може да бъдат излъгани.

Престъпниците и издирваните от правосъдието от дълбока древност са се опитвали да се променят до неузнаваемост, но смяната на пръстовите отпечатъци е нещо, което започва в последните години. По-точно от 2010 г., след като САЩ въведоха практиката за снемане на биометрични данни при кандидатстване за виза и влизане в страната.

В миналото

мафиотите са се опитвали да изгорят кожата си

или да я деформират физически. Днес естетичната хирургия предлага два начина, по които може да се заличат характерните рисунки на пръстите.

Единият е да се имплантира чужда кожа, която според специалистите се отхвърля от организма след 3 седмици. Това става, защото организмът е настроен да се отървава от мъртвите клетки и да ражда нови постоянно.

Така чуждият пласт само за 21 дни се заменя със собствен. Този вариант на заличаване на дактилоскопски отпечатъци е подходящ само за кратко време и не може трайно да промени самоличността на човек.

При втория подход се вземал материал от друго място на тялото на клиента - от по-нежните части като слабините или над пубиса. Но тя

никога не може

да е същата като естествената

специфична покривна тъкан на пръстите, която е уникална.

Новата обвивка се различава по цвят, структура, плътност и надигнатост, обясниха специалисти. Иначе функционални проблеми за човека, подложил се на тази промяна, няма. Той може да извършва всички обикновени движения. Сетивността също е запазена.

Медицината нарича воларната повърхност на ръката и на стъпалата

незаменима кожа

И при двата случая раната заздравява, но белег винаги остава, операцията личи, каквото и да се прави, твърдят специалистите. Досега не е измислен начин, който да изтрие отпечатъка. При добро стечение на обстоятелствата стабилизирането и зарастването траят 7-10 дни.

Сигурно е, че операцията е болезнена и трябва да се извърши с цялостна упойка.

В Япония задържаха криминално проявена жена, която се подложила на операция за заличаване на пръстовите отпечатъци в Китай. Сменили кожата от лявата на дясната й ръка и обратно.

Тя обаче не изчакала докрай възстановителния период и я хванали на границата с родината й заради белезите й. В държавата, управлявана от Си Дзинпин, е най-евтино да се сдобиеш с нови покривни тъкани на пръстите. Струвало около 150 долара. Докато същата операция в по-богати страни стигала до 5000 долара.

През 2010 г. прокуратурата в Бостън, САЩ, обвини трима души за това, че са се опитали да помогнат на нелегални да избегнат идентификация чрез хирургична смяна на пръстовите им отпечатъци. Единият - Хосе Елиас Зайтер-Поу, доктор от Доминикана, извършвал процедурата за 4500 долара. Това ставало

в хотелска стая, като лекарят донасял инструментите си

в нея. Пред съда доминиканецът описал, че първо отрязвал част от върха на пръстите, а после го зашивал и така отпечатъците вече се различавали от оригиналните.

Според запознати при по-прецизно направени интервенции има два други подхода. В първия се отнема кожа в цялата й дебелина от друго място и се имплантира на върха на пръстите. Във втория се правел т.нар. разцепен трансплантант - отлепва се само един слой от покривната тъкан и се пришива по съвременни методи. При тази процедура се използвал уред, наречен електродерматом.

Кой от двата начина ще се избере, зависи от лекаря.

Още за боса на Коза Ностра и промяната му у нас четете тук.

Защо би трябвало да е прекарал 9 месеца у нас, ако си е променил лицето в България, четете тук.  

Защо той заменя Тото Риина, четете тук.

Коментара ()

Вашият коментар